Pahor „zabrinut“ zbog Matarelijevog saopštenja „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2019, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor „zabrinut“ zbog Matarelijevog saopštenja „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“

Slovenački predsednik Borut Pahor pisao je italijanskom predsedniku Serđu Matareli povodom izjava potpredsednika italijanske vlade Matea Salvinija i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija na obeležavanju Dana sećanja u Bazovice kod Trsta.
Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost zbog izjava koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem istorijskog revizionizma, i naveo da nije prvi put da se u susednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, prenosi Hina. Salvini je u nedelju poručio da „užasi masakra i sećanja na naše zemljake silovane, mučene i divljački ubijene, bačene u jamu, još uvek žive. Mi ne zaboravljamo“, dok je Tajani na Fejsbuku napisao: „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“. Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije je osudio, naglasivši kako ona „ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma“. Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.