Pacijentkinja umrla u čekaonici, bolničari reagovali sat vremena kasnije /video/

Izvor: Blic, 02.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijentkinja umrla u čekaonici, bolničari reagovali sat vremena kasnije /video/

Šestoro zaposlenih u jednoj bolnici u Njujorku otpušteno je ili suspendovano, pošto se više od jednog sata nisu obazirali na pacijentkinju koja preminula u čekaonici.

Esmin Grin (49) je dovezena u Bruklin, na psihijatrijsko urgentno odeljenje Bolničkog centra okruga Kings, sa simptomima "uznemirenosti i psihoze", prenela je američka TV mreža CNN.

"Grinova je čekala više od 24 sata da je lekar pregleda", saopštio je njujorški sindikat za građanske slobode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (NYCLU), koji je objavio video-snimak incidenta napravljen bolničkom kamerom.

Kamera je zabeležila kako Grinova pada sa stolice u čekaonici, licem ka podu i u grčevima. Od trenutka kada je pala, do trenutka kada se na snimku vidi da je prestala da se pomera, prošlo je nešto više od pola sata, a za sve to vreme bolničko osoblje se nije obaziralo na pacijentkinju, saopštio je NYCLU.

Takođe se vidi kako je jedna bolničarka prišla Grinovoj i gurnula je nogom, a pomoć je zatražena tri minuta kasnije, navela je njujorška organizacija.

Bolničko osoblje je, kako je naveo NYCLU, takođe falsifikovalo podatke u kartonu pacijentkinje kako bi prikrili vreme koje je Grinova provela bespomoćno ležeći u čekaonici.

Zdravstvena i bolnička korporacija grada Njujorka saopštila je juče da je "šokirana i ožalošćena nastalom situacijom" i da neki od njenih zaposlenih nisu postupili u skladu sa standardima nege. Korporacija je, takođe, saopštila da je posle preliminarne istrage suspendovala ili otpustila šestoro zaposlenih, uključujući "osoblje uključeno u direktnu negu pacijenta, kao i menadžere bezbednosti i službi klinike".

"Slučaj smrti Grinove sada je u nadležnosti više istražnih agencija", rekla je predstavnica za štampu korporacije.

NYCLU i još jedna organizacija su u maju 2007. godine podnele tužbu federalnom sudu protiv bolnice okruga Kings, zbog loših higijenskih uslova u toj medicinskoj ustanovi. Pacijenti su često primorani da spavaju na plastičnim stolicama ili na podu prekrivenom mokraćom, izmetom i krvlju dok čekaju da se oslobode kreveti, upozorile su te dve organizacije.

U tužbi se, takođe, navodi da pacijenti koji se bune zbog toga, postaju žrtve fizičkog zlostavljanja i dobijaju injekcije za smirenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.