POČAST ŽRTVAMA Nacionalna memorijalna služba danas u Francuskoj

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČAST ŽRTVAMA Nacionalna memorijalna služba danas u Francuskoj

U Francuskoj ce danas biti održana nacionalna memorijalna služba za 130 ubijenih u terorističkim napadima u Parizu pre dve nedelje, ali su pojedine porodice žrtava odbile učešće, nezadovoljno što nacija nije bila dovoljno zaštićena.

Na službi u Parizu okupiće se oko 1.000 ljudi, među kojima će biti i i francuski predsednik Fransoa Oland, kao i oni koji su preživeli napade i porodice žrtvava, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << BBC.

Biće održan minut ćutanja i pročitana imena svih zrtava, a Oland će se obratiti porodicama žrtava.

Oland je zamolio građane širom zemlje da tom prilikom ukrase svoje domove plavo-belo-crvenom zastavom.

- Pokušali smo da damo neki predlog koji bi omogućio svakom Francuzu da učestvuje u ceremoniji - izjavio je portparol vlade Stefan Le Fol.

Međutim, nisu sve porodice žrtava prihvatile poziv da ucestvuju u službi u velikom kompleksu u kojem se nalazi vojni muzej i Napoleonova grobnica.

Članovi porodice jedne žrtve kažu da su odbili da prisustvuju službi jer nije dovoljno učinjeno da bi se nacija zaštitila nakon prvobitnih terorističkih napada u Francuskoj početkom godine.

U nizu terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, ubijeno je 130 osoba, a ranjeno više od 350 njih.

Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gde je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznela su se ispred nacionalnog stadiona "Stad de Frans" u pariskoj četvti Sen Deni.

U napadima je učestvovalo najmanje devet osoba, koje su mrtve.

Među njima je i osumnjičeni za organizaciju napada Abdelhamida Abauda, koji je ubijen u policijskoj raciji u Sen Deniju.

Dvojica muškaraca, među kojima je i glavni osumnjičeni Saleh Abdeslam još uvek su u bekstvu, a potera za njima je u toku u Francuskoj i Belgiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.