Francuska poručila: Životom protiv kulta smrti

Izvor: B92, 27.Nov.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska poručila: Životom protiv kulta smrti

U glavnom gradu Francuske održana je nacionalna memorijalna služba u čast 130 ubijenih u pariskim terorističkim napadima pre dve nedelje, javlja AFP.

„Odgovorićemo na napade pevanjem više pesama i odlascima na koncerte i stadione“, rekao je Oland tokom obraćanja.

Osim toga, Oland je naveo da su napadači zbog nerazumnog cilja „izdali svog boga“, da će Francuska uništiti "armiju fanatika", ali i da se "neće predati strahu ili mržnji".

„Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju svoj kult smrti, ali mi imamo ljubav prema životu.“

Kako kaže, mržnja je ta koja je vodila napade u Parizu, a isti neprijatelj ubija u Bamaku, Tunisu, Palmiri, Parizu, Londonu i Madridu.

Francuska će prevazići tog neprijatelja, kaže Oland.

„Našim oružjem, oružjem demokratije. Našim institucijama. Našim međunarodnim pravom“, navodi francuski predsdnik.

Ističe da neće zaboraviti slike solidarnosti iz čitavog sveta, jer izgleda „kao da je ceo svet bio u žalosti“.

„Oni koji su ubijeni 13. novembra predstavljali su naše vrednosti i naša odgovornost je da živimo te vrednosti. Koristićemo naš bes da branimo slobodu, svakog dana. Borićemo se do kraja i pobedićemo. Nećemo se promeniti, ujedinjeni smo oko osnovnih principa“, kaže Oland.

Francuski predsednik je govorio o duhu Pariza i o tome kako su žrtve bile u baštama kafića i u Bataklanu.

„Mnogi od njih su bili muzičari, ta muzika je bila nepodnošljiva za teroriste. Svojim bombama su želeli da unište radost. Kao odgovor tome mi ćemo pevati više pesama“, kaže Oland.

Kako kaže, “roditelji više nikada neće videti svoju decu, deca neće videti svoje roditelje. Parovi su razdvojeni, braća i sestre se nikada neće sresti”.

“Francuska će biti uz vas i olakšati vam bol”, navodi Oland, ističući da su ubijeni “predstavljali život, a zbog toga što su predstavljali život ubijeni su”.

Prema procenama BBC-ja, službi prisustvuje oko 1.000 ljudi, među kojima su i oni koji su preživeli napade, kao i porodice žrtava.

Oland je ranije zamolio građane širom zemlje da svoje domove ukrase plavo-belo-crvenom zastavom.

„Pokušali smo da predložimo nešto što će dovesti do toga da svaki francuski državljanin učestvuje u ceremoniji“, izjavio je portparol vlade Stefan le Fol.

Međutim, nisu sve porodice žrtava prihvatile poziv da učestvuju u službi. Članovi porodice jedne žrtve navode za francuske medije da su odbili jer nije dovoljno učinjeno da se nacija zaštiti nakon ranijih terorističkih napada ove godine.

Podsećamo, u napadima na magazin „Šarli ebdo“ u januaru ubijeno je 13 ljudi.

U seriji koordinisanih napada 13. novembra u Parizu napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj hali, gde je ubijeno 89 ljudi. Osim toga, trojica su se raznela ispred „Stad de Franse“ u pariskoj četvti Sen Deni, nakon što ih obezbeđenje nije pustilo da uđu na prijateljsku utakmicu između Francuske i Nemačke.

Takođe, u napadima je povređeno više od 350 ljudi, što je najveći broj u istoriji Francuske.

Veruje se da je najmanje devet ljudi direktno učestvovalo u napadima. Svi su mrtvi, osim dvojice među kojima je Saleh Abdeslam, za kojim traje velika potera u Francuskoj i Belgiji.

Neki od napadača, poput organizatora napada Abdelhamida Abauda, ubijenog u opsežnoj policijskoj raciji u Sen Deniju, živeli su u Briselu. Službe glavnog grada Belgije dobile su nakon napada informacije da će u gradu biti održani napadi poput onih u Parizu, pa je Brisel na četiri dana bio potpuno blokiran.

Teroristički napadi u Parizu nisu najveći u istoriji Evrope, u napadima u Madridu 2004. godine život je izgubila 191 osoba.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pariz: Pojedine porodice žrtava odbijaju memorijalnu službu

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2015

PARIZ - U Francuskoj ce danas biti održana nacionalna memorijalna služba za 130 ubijenih u terorističkim napadima u Parizu prije dvije nedjelje, ali su pojedine porodice žrtava odbile učešće, nezadovoljno što nacija nije bila dovoljno zaštićena...Na službi u Parizu okupiće se oko 1.000 ljudi,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pariz: Pojedine porodice žrtava odbijaju memorijalnu službu

Izvor: Večernje novosti, 27.Nov.2015

PARIZ - U Francuskoj će danas biti održana nacionalna memorijalna služba za 130 ubijenih u terorističkim napadima u Parizu pre dve nedelje, ali su pojedine porodice žrtava odbile učešće, nezadovoljno što nacija nije bila dovoljno zaštićena. Na službi u Parizu okupiće se oko 1.000 ljudi,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.