Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opijum na dve trećine polja u Avgenistanu

Kabul -- U Kabulu se održava međunarodna konferencija o kontroli trgovine drogom, u organizaciji Avganistana u kojem je proizvodnja opijuma lane pokrila 90 odsto poteošnje heroina u Evropi.
Organizatori avganistanske konferencije kažu da je prošlogodišnja proizvodnja opijuma u Avganistanu pokrila devedeset odsto potrošnje heroina u Evropi, uprkos nastojanjima avganistanske vlade da smanji proizvodnju posle pada režima telibana. Organizatori konferencije strahuju i zbog mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se novac od trgovine drogom koristi za finansiranje Al Kaide i drugih terorističkih grupa.

Prošle godine, na avganistanska polja maka otpalo je najmanje 75 odstosvetske proizvodnje opijuma od kojeg se pravi heroin. Napori da se poljoprovrednici ubede da gaje nešto drugo bili su uglavnom neuspešni, a neki veruju da se iz trgovine opijumom finansiraju al Kaida i druge terorističke grupe. Kako BBC prenosi, strahuje se da bi trgovina drogom mogla da dovede u pitanje budućnost Avganistana. Jedan od zvaničnika koji pripremaju konferenciju izjavio je da bi zemlja mogla da se pretvori iz neuspele države u narko državu, ukoliko se ne stane na put nezakonitoj trgovini drogom.

Prošle godine zabeležen je rekordan rod opijumskog maka koji je na crnom tržištu doneo proizvođačima i prodavcima prihod od dve milijarde dolara. Takva količina novca u rukama regionalnih narko bosova predstavlja veliki izazov za još krhku avganistansku državu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.