OEBS: Zajednička izjava Rusije, Srbije i 8 zemalja ZND povodom Dana Pobede

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2024, 01:36

OEBS: Zajednička izjava Rusije, Srbije i 8 zemalja ZND povodom Dana Pobede

Ove godine obeležavamo 79. godišnjicu pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.
Naša zajednička dužnost je da pažljivo čuvamo istorijsko pamćenje o tim tragičnim događajima i podvigu miliona ljudi koji su poginuli u ime mira i prosperiteta budućih generacija. Njihova nesebična borba i ubedljiva pobeda nad idejama rasne superiornosti i mizantropije simbolizuju trijumf sila Dobra nad silama Zla i ne mogu se zaboraviti.
Kategorički su neprihvatljivi pokušaji da se revidiraju ili iskrive rezultati Drugog svetskog rata, da se rehabilituju i veličaju nacisti i njihovi saučesnici, ili da se negiraju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti koje su oni počinili. Prema presudama Nirnberškog tribunala, koji je pravno ovekovečio tekovine Pobede nad nacizmom, zločini nacista i njihovih saučesnika ne zastarevaju.
Najoštrije osuđujemo uništavanje i skrnavljenje spomenika i grobova boraca oslobodilaca bilo koje nacionalnosti, koji su svoje živote položili na Oltar Pobede, gde god da se ova spomen-obeležja nalaze. Oplakujemo žrtve nacionalsocijalizma.
Pozdravljamo usvojenu 19. decembra 2023. godine rezoluciju Generalne skupštine UN „Borba protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih formi rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i sa njima povezane netrpeljivosti. Široku podršku ovom važnom dokumentu smatramo potvrdom odlučnosti međunarodne zajednice da spreči ponavljanje tragičnih grešaka iz prošlosti i da gradi budućnost na ujedinjujućim principima.
Pozivamo sve zemlje i narode da poštuju uspomenu na borce protiv fašizma i nacizma tokom Drugog svetskog rata i da poštuju njihov podvig.
Poraženi nacizam ne sme ponovo da digne glavu! Izvor: srbratstvo.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.