Novi predsednik  Poljske prihvatljiv za EU i  Moskvu

Izvor: Blic, 06.Jul.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predsednik Poljske prihvatljiv za EU i Moskvu

Pobeda Bronjislava Komorovskog, proevropskog liberala, nad evroskeptikom Jaroslavom Kačinjskim na izborima za predsednika Poljske donosi period spokoja i jedinstva na političku scenu zemlje, ocenjuju analitičari. Dolazak na čelo države dosadašnjeg predsednika Sejma iz vladajuće Građanske platforme premijera Donalda Tuska s odobravanjem je dočekan u Briselu, a i susedna Rusija se nada da će s Komorovskim lakše sarađivati.

Diplomate u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU očekuju da izbor Komorovskog znači da će Poljska brže doći do evra, uspeti da se upusti u reforme i konsolidaciju javnih finansija i državnog budžeta. Oni takođe očekuju da će se dva najviša poljska zvaničnika lako dogovoriti o nastupu zvanične Varšave na evropskim samitima. Za Brisel je ovaj izbor značajan i jer će Poljska u drugoj polovini naredne godine predsedavati EU, a neprestane trzavice i zađevice oko toga ko vodi poljsku spoljnu politiku, premijer ili šef države, mogle bi da iskomplikuju i donošenje nekih važnih evropskih odluka.

„Ishod predsedničkih izbora u Poljskoj ima veliki značaj ne samo za tu zemlju već i za ceo evropski kontinent u vezi sa geopolitičkom ulogom Poljske u Evropskoj uniji i NATO", kazao je za poljski TV N24 Konsantin Kosačov, šef Odbora za spoljnu politiku ruske Dume. Ruski zvaničnik je podsetio da je pokojni predsednik Leh Kačinjski bio pobornik metode konfrontacije u međunarodnim odnosima, dok je Komorovski zagovornik modela saradnje.

„Komorovski je odlučni pristalica evropske integracije i traženja kompromisa sa partnerima, a ne sukobljavanja Poljske s njima. Sa Poljskom u kojoj je predsednik Komorovski, a premijer Tusk lakše ćemo naći dodirne tačke i mnogo doslednije i konstruktivnije doći do pomirenja nego što je to bio slučaj u okolnostima stalnog rivalstva predsednika i premijera", kazao je Kosačov.

Izbor Komorovskog šalje „jak proevropski signal", smatra i Gido Vestervele, šef nemačke diplomatije.

U najtešnjoj izbornoj trci za proteklih 15 godina Komorovski je osvojio 52,6, a Kačinjski, brat blizanac poginulog predsednika Leha Kačinjskog, 47,4 odsto glasova.

Komorovski (58), koji uživa ugled umerenjaka i simbolizuje stabilnost, tokom kampanje najavio je da će tesno sarađivati s vladom na realizaciji slobodnotržišnih reformi i uvođenju evra u roku od pet godina i da će se približiti partnerima zemlje iz EU, ali i Rusiji. Pobornik je bržih tržišnih reformi i odvojenosti crkve od države. Na spoljnoplitičkom planu zalaže se za okončanje misije u Avganistanu do 2012. godine.

„To će biti stabilniji, predvidljiviji i jedinstveniji period za zemlju, kakav nikada ranije nismo imali", rekao je za Bi-Bi-Si Pavel Svjeboda, šef ekspertske grupe Demos Europa. „On će biti predsednik koji podržava vladu; vladi će prepustiti mesto za upravljačem, a on će biti samo neko ko joj pomaže. On će se usredsrediti na društveni dijalog i razmatranje problema u budućnosti", smatra on.

Tesna izborna trka

Na vanrednim predsedničkim izborima u Poljskoj Bronjislav Komorovski, vršilac dužnosti predsednika i kandidat vladajuće partije, osvojio je većinu glasova.

Istoričar plave krvi

Bronjislav Komorovski, istoričar po obrazovanju i bivši nastavnik, bio je šest puta zaredom izabran za poslanika Sejma.

Oženjen je Anom i ima petoro odrasle dece. Aristokratskog je porekla i čak se nalazi u rodbinskoj vezi s belgijskom kraljevskom porodicom. Međutim, nije odrastao u bogatoj kući. Osim nekoliko porodičnih portreta, komunisti su mu konfiskovali svu imovinu. U mladosti je bio vatreni antikomunista, a kao bliski saradnik Tadeuša Mazovjeckog, prvog nekomunističkog premijera u nekadašnjem sovjetskom bloku, bio u zatvoru zbog organizovanja opozicionih skupova.

Komorovski je 2000. i 2001. obavljao dužnost ministra odbrane.

Za Balkan u EU

U Poljskoj, kao i u susednoj Češkoj i Slovačkoj, preovlađuje konsenzus da nikakav umor od prvih proširenja nije opravdanje da EU zatvori vrata pred zapadnim Balkanom, a da proširenje ne može da bude okončano sve dok zemlje kao Hrvatska i Srbija ne uđu u Uniju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.