Novi desantni brod za ratnu mornaricu Rusije

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2012, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi desantni brod za ratnu mornaricu Rusije

23.05.2012. -

Sa navoza fabrike Jantar skinut je novi veliki desantni brod Ivan Gren. Brod nazvan u čast poznatog svojetskog admirala, naučnika aritljerca, postao je glavni brod projekta 11711. Brodovi ovog projekta zajedno sa nosačima helikoptera Mistral francuske i ruske proizvodnje treba da čine osnovu desantnih snaga ratne mornarice u narednim decenijama.

Smena generacija desantnih brodova

Trenutno desantne snage ratne mornarice imaju 18 velikih desatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << brodova. Osnovu ove flote čini 15 brodova projekta 775 poljske proizvodnje, i tri broda projekta 1171 Tapir sovjetske proizvodnje 60-ih godina.

Mada projekat novih velikih desatnih brodova ima sličan broj kao i prethodnik – 11711, od Tapira u njemu nije ostalo ništa. Sličan broj projektu je bio dat, kako se smatra, iz razloga tajnosti.

Novi veliki desatni brod se razlikuje od svojih prethodnika po većem stepenu nevidljivosti za radare zahvaljujući promeni oblika nadgradnje. Bila je izmenjena konstrukcija do komore i pramca, što treba da olakša iskrcavanje i da poveća njegovu bezbednost, kako uz pomoć čamaca, tako i neposredno na obalu.

Ivan Gren je građen prilično dugo – od 2004. do 2012. godine. Njegovo uključivanje u sastav flote očekuje se tek 2013. godine. Takvo otezanje izgradnje bilo je izazvano kako neodređenošću uloge desatnih snaga u strukturi flote, tako i nedovršenošću samog projekta. Drugi razlog ostaje aktualan i danas: pre nego što se izda narudžbina za veliku seriju, flota namerava da isproba Grena i da odredi sastav opreme i naoružanja na perspektivnim velikim desatnim brodovima. Danas u početnom stadijumu izgradnje nalazi se drugi brod projekta 11711, na kojem je počelo da se radi 2010. godine, mada oni teško da će biti forsirani do 2013-14, dok ne budu izvedeni zaključci ispitivanja glavnog broda. Tada treba očekivati i naredbu da se proizvede serija brodova, usavršenih u skladu sa rezultatima ispitivanja.

Uzimajući u ozbir naručivanje 4 univerzalna desantna broda tipa Mistral, od kojih svaki može da zameni dva velika desantna broda, floti je potrebno otprilike 9-10 brodova projekta 11711. Državni program naoružanja 2011-20. predviđa izgradnju 6 takvih brodova, ostalo će se očigledno graditi već posle 2020. godine.

Između ostalog sudbina samog Grina nije do kraja jasna. Moguće da će glavni korpus novog projekta posle probi koristiti kako vojni transport sa desatnim potencijalom – to pre svega zvisi od toga kakvo naoružanje će biti postavljeno na novoizgrađenom brodu.

Ko treba da se boji?

Ugovor za izgradnju dva univerzalna desantna broda Mistral u Francuskoj i još dva po licenci u Rusiji izazvao je burnu reakciju na Zapadu i u nekim postsovjetskim državama, posebno u Gruziji i zemljama Baltika. Tamo su ozbiljno razmatrane verzije o primeni novih univerzalnih desantnih brodova na Baltiku i u Crnom moru. Ove opaske koje su izrečene javno između ostalog mogu da se uvrste u red „demonstrativnih akcija", pošto je očigledno da univerzalni desantni brod od 21 hiljadu tona sa dužnim plovidbe od oko 20 hiljada milja niko ne gradi za „jezerca" Crnog i Baltičkog mora. Realna obnova desantnih snaga na ovim teatrima vojnih dejstava će se vršiti upravo na račun velikog desantnog broda srednjih razmera i dužne plovidbe.

Ovi brodovi koji su u stanju da iskrcaju pojačanu četu mornačirčke pešadije (ili laki bataljon bez tehnike), i podrže desant artiljerijskom vatrom i vatrom reaktivnih sistema rafalne paljbe, optimalnim za korišćenje u konfliktima poput avgustovskog rata 2008. godine. Treba istaći da veliki desantni brodovi novog projekta 11711 imaju uz nešto veću sposobnost primanja desanta nešto manju dužinu plovidbe nego njihovi prethodnici, što pretpostavlja njihovo korišćenje u obalskoj zoni pre svega.

Neophodni dodaci

Za podršku desatnih snaga flote veliki desantni brodovi nisu dovoljni. Mornarička pešadija ratne mornarice Rusije ima potrebu za isporukama nove oklopne tehnike, između ostalog ploveće, za desantnim brodovima, kako konvencionalnim, tako i sa vazdušnim jastukom koji mogu da se primenjuju ili sa poalube desatnih brodova ili samostalno.

Veoma je potrebna i obnova parka helikoptera. Ovaj problem treba da bude rešen između ostalog zahvaljujući kupovini modernizovanih Ka-29 (transportno-borbenih) i najvonijih Ka-52K (palubskih borbenih helikoptera).

Za sada ostaje da se čekaju rezultati ispitivanja Ivana Grena. U naredne dve godine struktura desantnih sanga ratne mornarice Rusije biće jasna.

Izvor: Golos Rossii, foto: militari.tomsk.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.