Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2020, 12:42

Netanjahu i šef Mosada navodno posetili Saudijsku Arabiju

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu posetio je u nedelju Saudijsku Arabiju gde se sastao sa prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom i državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, izjavio je jedan neimenovani izraelski zvaničnik za medije na hebrejskom jeziku.

Netanjahu je u pratnji šefa obaveštajne službe Mosad doputovao u Neom na Crvenom moru i tamo proveo pet sati, navode izraelski mediji.

Bio je to navodno prvi sastanak Netanjahua i saudijskog prestolonaslednika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Pompeo je nešto ranije rekao da je imao konstruktivni sastanak sa princom Bin Salmanom na kraju turneje po sedam zemalja koja je obuhvatila Izrael i zemlje Zaliva, ali nije pominjao navodno prisustvo izraelskog lidera.

Prvi diplomata SAD je na Tviteru izrazio zadovoljstvo zbog sastanka sa prestolonaslednikom, ocenivši da je ekonomsko partnerstvo između dve zemlje snažno i najavio nastavak jačanja saradnje u nastojanju da se suprotstave "malignom uticaju Irana u Zalivu".

Izveštaje o poseti Netanjahua nije potvrdila ni jedna strana, ali ju je jedan Netanajhuov savetnik nagovestio na Tviteru objavivši da ministar odbrane Beni Ganc pokreće istragu o skandalu vezanom za kupovinu nemačkih podmornica, odnosno da se "igra politike dok premijer sklapa mir".

Prethodno su korisnici Tvitera primetili da je privatni avion odleteo iz Tel Aviva za Neom u nedelju uveče što je podstaklo spekulacije o sastanku na visokom nivou.

Prvobitno je bilo planirano da Netnjahu sinoć održi sastanak takozvanog kabineta za korona virus, ali je to odloženo za jedan dan.

Ganc koji dugo nije znao za nastojanja da se normalizuju veze između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina žalio se u nedelju da nije informisan o odlaganju pomenutog sastanka.

Veze Izraela sa zemljama Zaliva podstaknute su u proteklim mesecima i zahvaljujući posredovanju administracije SAD predsednika Donalda Trampa 15. septembra su potpisani sporazumi o normalizaciji odnosa sa UAE i Bahreinom.

Veruje se da u proteklim godinama jačaju tajne veze i Izraela i Saudijske Arabije, a promenu u politici, kako se veruje, predvodi prestolonaslednik koji vidi u Izraelu strateškog partnera u borbi protiv iranskog uticaja u regionu.

Krajem oktobrta kada je Tramp objavio da će Izrael i Sudan sklopiti mir on je predvodeo da će taj put uskoro slediti Saudijska Arabija koja nije kritikovala sporazum sa UAE i Bahreinom.

Palestinci su te sporazume označili izdajom Jerusalima, džamije Al Aksa i palestinske stvari, a Saudijska Arabija je dozvolila da se koristi njen vazdušni prostor za izraelske letove u UAE.

Bivši šef Mosada Dani Jatom ocenio je da bi sporazum između Izraela i Saudijske Arabije bio strateški geopolitički događaj koji bi uveliko doprineo jačanju izraelskih interesa u regionu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izraelski mediji pišu o tajnom sastanku Netanjahu - Salman - Pompeo

Izvor: VOA, 23.Nov.2020

Izraelski mediji preneli su da je premijer Benjamin Netanjahu u tajnosti posetio Saudijsku Arabiju u nedelju, kako bi razgovarao sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.  Prema navodima medija, u izraelskoj delegaciji bio je i Josi Koen, šef...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.