Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu na udaru kritike zbog posete nekošer restoranu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu suočio se s kritikama ultraortodoksnih politčara što je tokom nedavne posete Italiji jeo u nekošer restoranu u kome se služi zečetina, puževi i jastog.

Ultraortodoksni zvaničnici iz partije Ujedinjena Tora judaizam, koja je u vladajućoj koalicji, rekli su za jedan novinski sajt da je za premijera jevrejske države neprihvatljivo da jede u restoranu koji nije košer, odnosno u kome jela nisu pripremljena po jevrejskinm dijetalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << propisima.

Vebsajt precizira da je Netanijahu tokom vikenda jeo u restoranu Enoteka Pinčiori ( Enoteca Pinćiorri) koji slovi za jedan od" hramova gurmanluka" u Firenci.

Pomenuta partija ima sedam poslanika u parlamentu - Knesetu, u kome Netanijahuova koalicija ima većinu od samo jednog poslaničkog mandata nakon izbora u martu, podseća AFP.

Jedan zvaničnik u kabinetu izraelskog premijera je potvrdio da je Netanijahua "pozvao u restoran italijanski premijer (Mateo Renci), ali da nije jeo zabranjenu hranu".

"To je procedura koju on uvek sledi tokom svojih putovanja u inostranstvo", rekao je neimenovani zvaničnik.

Vebsajat Kakiar Hašabat citirao je neimenovane zvaničnike iz Ujedinjene Tore judaizma koji su rekli da je premijer mogao postupiti s više osećaja.

Ovo nije prvi put da je Netanijahu suočen s kritikama zbog odlaska u restoran.

Prošle godine ga je isti vebsajt kritikovao da je jeo u nekošer restoranu u Njujorku s američkim milijarderom Šeldonom Adelsonom, vlasnikom lista "Israel hajom", koji podržava Netanijahua.

Na osnovu jevrejskog dijetalnog prava zabranjeno je konzumiranje plodova mora, a takođe mešanje mesa i mlečnih proizvoda. Zečevi se smatraju nečistim, a sve što puzi takođe je zabranjeno.

Životinje uz to moraju biti zaklane shodno ritualima uz nadzor rabina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.