Ne nazire se kraj iračkog pakla

Izvor: Blic, 19.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne nazire se kraj iračkog pakla

Pre pet godina, 19. marta u devet sati ujutro, u situacionoj sobi u podrumu zapadnog krila Bele kuće, predsednik SAD Džordž Buš izdao je „izvršno naređenje" o započinjanju operacije u Iraku. Za deset meseci posledice tog angažovanja - između 100.000 i čak milion žrtava, dva miliona izbeglica i bilioni dolara troškova u američkom budžetu, naći će se na stolu njegovog naslednika.

Na početku rata u Iraku američka administracija je predviđala da će biti potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između 50 i 60 milijardi dolara da se svrgne tadašnji irački lider Sadam Husein, uspostavi red i dovede nova vlada. Danas američko vojno angažovanje u ovoj zemlji košta 12 milijardi dolara mesečno, a Džozef Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i oštri kritičar rata u Iraku, ocenjuje da će ceh dugoročnog angažovanja u Iraku do 2017. iznositi preko četiri biliona dolara.

I pored visoke cene rata, u govoru povodom godišnjice Buš je pozvao Amerikance da ga nastave „do pobede" i izneo tvrdnju da je Irak „važna strateška pobeda" protiv militantnih islamista.

„U SAD su u toku razumljive debate o tome da li je trebalo počinjati rat i možemo li izvojevati pobedu. Za mene su odgovori jasni: uklanjanje Sadama Huseina sa vlasti bila je ispravna odluka, i taj rat Amerika može i mora da dobije", poručio je on.

Tabor demokrata zastupa drukčije mišljenje. Prema podacima Hilari Klinton, kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju, vojni troškovi su već znatno premašili bilion dolara, a „to je dovoljno da se pruži medicinska pomoć za svih 47 miliona Amerikanaca koji nemaju osiguranje, da se za svu američku decu obezbede kvalitetni vrtići".

Šef demokrata u Kongresu, senator Čarls Šumer ukazuje na to da problem nisu samo troškovi, nego i ograničen politički napredak u Iraku.

„Ova administracija još nema jasnu strategiju povlačenja naših vojnika, nema put ka političkom pomirenju, niti račun koliki će biti troškovi za naš budžet i ekonomiju", upozorio je Šumer.

Pouzdano se zna da je u Iraku za ovih pet godina poginulo blizu 4.000 američkih i 175 britanskih vojnika. Procene broja civilnih žrtava kreću se od 100.000 do milion. Zna se da je više od dva miliona Iračana izbeglo u inostranstvo, a još milion i po ima interno raseljenih.

Iračka vlada nema tačnu evidenciju. Svetska zdravstvena orgnaizacija i iračko ministarstvo zdravlja obavili su 2007. anketu u preko 10.000 domaćinstava u 18 iračkih provincija i ustanovili da je od aprila 2003. do juna 2006. u Iraku ginulo nešto više od 120 ljudi dnevno, ili oko 151.000 civila u prve tri godine okupacije.

Najvišu procenu broja poginulih u konfliktu dala je u septembru prošle godine britanska agencija „Opinjon riserč biznis", koja tvrdi da je rat odneo čak 1,2 miliona života.

Kritičari redovno ukazuju na to da je sporan i momenat friziranih izveštaja koji su iskorišćeni kao izgovor za započinjanje operacije u Iraku. Tvrdnje da Sadam ima oružje za masovno uništenje i da održava veze sa terorističkom mrežom Al Kaida, koje su kasnije osporili mnogi izveštaji, uključujući i izveštaj CIA, nanele su veliku štetu kredibilitetu i imidžu SAD u zemlji i inostranstvu.

„Od početka je to bio rat zasnovan na laži. Sve vlade lažu u vreme rata, ali američka i britanska propaganda u Iraku u poslednjih pet godina bila je neistinitija od bilo kog konflikta od Prvog svetskog rata naovamo", napisao je u londonskom „Indipendentu" analitičar Patrik Kokburn.

Ankete pokazuju da ovakvo mišljenje podržava američko javno mnjenje. Ispitivanje koje je 13. marta sproveo list „Ju-Es-Ej tudej" i „Galupov institut" pokazuju da 60 odsto anketiranih smatra da je rat u Iraku bio greška i želi da se američke trupe povuku iz te zemlje.

Irak nekad i sad

Od početka rata u martu 2003

Žrtve

Amerikanaca: 3.987 (stanje od 10. marta 2008)

Iračkih civila: prema iračkom prebrojavanju poginulih, oko 89.300

Interno raseljena lica

2,2 miliona (u januaru 2008) Iračana koji žive u inostranstvu oko dva miliona (januar 2008)

Proizvodnja nafte

Pre rata: 2,58 miliona barela dnevno

Februar 2008: 2,47 miliona

Snabdevanje Bagdada električnom energijom

(procenjeni broj sati dnevno)

Pre rata: 16-24

Februar 2008: prosečno 7,3

Stanovništvo koje raspolaže pijaćom vodom

Pre rata: 12,9 miliona

Januar 2008: 20,4 miliona

Stanovništvo koje raspolaže kanalizacijom

Pre rata: 6,2 miliona

Januar 2008: 11,3 miliona

Fiksni telefoni

Pre rata: 833.000

Mart 2007: 1.111.000

Mobilna telefonija

Pre rata: 80.000

Januar 2008: oko 10 miliona

Troškovi: Preko 500 milijardi dolara,

prema proceni Projekta nacionalnih prioriteta

Antiratni protesti

Policija u Vašingtonu uhapsila je juče desetak osoba na početku protesta povodom pete godišnjice američke invazije na Irak. Gomila, koja se okupila ispred zgrade Službe za unutrašnje prihode, zadužene za izdvajanje novca za Irak, izvikivala je: „Ovo je mesto zločina" i „Hapsite pogrešne ljude". Na drugom skupu u centru Vašingtona demonstranti su nosili transparente sa natpisima „Idemo iz Iraka", „Ne damo krv za naftu" i slično.

Podeljena mišljenja Iračana

Sami Iračani različito ocenjuju američko vojno prisustvo u svojoj zemlji. „Amerikanci su uništili ovu zemlju. Podelili su narod. Njihova politika je - zavadi, pa vladaj", rekao je za Dija Mahdi, službenik bagdadske izdavačke kuće „Al Sadun". Vlasnik kompanije Muvafak abu Hamra, smatra da je pad Sadamovog režima doneo veću versku slobodu. „Amerikanci su uradili ono što mi nismo mogli: uklonili su Sadama. Dugujemo im za to. Ali sada smo blizu toga da zaboravimo to dobro delo zbog patnji u poslednjih pet godina", objašnjava Hamra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.