Izvor: RTS, 09.Feb.2022, 10:56

Nagodba Univerziteta u Kaliforniji sa 200 žena zbog optužbi protiv ginekologa

Univerzitet u Kaliforniji postigao je nagodbu od 243,6 miliona dolara sa više od dve stotine žena koje tvrde da ih je seksualno zlostavljao bivši akušer-ginekolog tog univerziteta dr Džejms Hips.
Džejms Hips je od 1983. do 2010. radio pola radnog vremena kao ginekolog u studentskom zdravstvenom centru na Univerzitetu u Kaliforniji, a 2014. je i zaposlen od strane Univerziteta.

Međutim, u junu 2019. je uhapšen i optužen da je seksualno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iskoristio dve pacijentkinje 2017. i 2018. godine. Izjasnio se da nije kriv i čeka suđenje u tom slučaju.
Nakon hapšenja, javilo se još žena koje ga optužuju.
Kao deo nagodbe, Univerzitet će morati da isplati 203 osobe koje su podnele civilne tužbe protiv Hipsa zbog seksualnih zloupotreba.
"Ova istorijska nagodba omogućava ovim hrabrim ženama da postignu ciljeve iz parnice - preuzimanje odgovornosti i kompenzacija, utirući put za njihovo isceljenje", rekao je jedan od advokata Džon Menli, navodeći da ova nagodba treba da bude primer i za druge univerzitete koji se suočavaju sa sličnim optužbama.
Iz Univerziteta saopštavaju da je ponašanje Hipsa za svaku osudu i da je u suprotnosti sa vrednostima tog univerziteta.
"Naša osnovna odgovornost je prema zajednici kojoj služimo i nadamo se da će ova nagodba biti jedan korak ka isceljenju strana pogođenih ovim slučajem", navodi se u saopštenju.
Žene koje su ga optužile su navele da je Hips imao nepimerene i seksualne komentare, da im je skidao odeću na "senzualan način i bez pristanka" i da ih je dodirivao na neprimeren način.
U avgustu 2020. Hips je optužen po osam dodatnih tačaka za seksualno iskorišćavanje putem prevare, po dve dodatne tačke za seksualno iskorišćavanje pacijenata i po sedam tačaka za seksualnu penetraciju, u slučaju kada je osoba bila nesvesna prirode akta zbog lažnog predstavljanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Amerika i seksualno zlostavljanje: Univerzitet u Los Anđelesu plaća 250 miliona dolara studentkinjama koje je su tužile ginekologa

Izvor: Danas, 09.Feb.2022

Getty ImagesGinekolog Džejms Hips optužen je za mnoga seksualna zlostavljanja pacijentkinja od kojih su neke imale rak Nadležni na univerzitetu u Kaliforniji isplatiće skoro 250 miliona dolara ženama koje je navodno seksualno zlostavljao ginekolog iz studentskog doma. Stotine žena optužile su...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.