Izvor: Politika, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagađanja o sirijskoj atomskoj bombi

"Sirijski reaktor je uništen." Porukama, plasiranim u udarnim vestima izraelskih medija, u proteklih nekoliko dana, tamošnji čitaoci su upućeni na suštinu strogo čuvane državne tajne. Cilj napada izraelskog vojnog vazduhoplovstva na sirijske strateške položaje, pre nepuna dva meseca, za koji, do danas, nije ponuđeno zvanično objašnjenje, bio je – sirijski nuklearni centar u izgradnji.

S obzirom na to što je izraelska vlada izrekla zabranu širenja informacija o toj vojnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << operaciji – pre svega onih čiji se sadržaji temelje na saznanjima, stečenim u kontaktima sa domaćim, izraelskim izvorima – mediji su se pozvali na izveštaje stranih kolega, posmatrača i analitičara.

Najveći podstrek spekulacijama, čiji je originalni izvor, za sada, nepoznat, ponudio je "Njujork tajms" u jučerašnjem izdanju. Američki dnevnik objavio je satelitske snimke sirijskog nuklearnog reaktora, pre i posle vazdušnog napada 6. septembra ove godine.

Detaljna analiza snimaka nameće poređenje sa severnokorejskim reaktorom, koji je povod žestokih sučeljavanja Pjongjanga i međunarodne zajednice. "Njujork tajms" je, međutim, podgrejao i sumnje u verodostojnost informacija. Prikazujući treći snimak, iz 2003. godine, postavio je pitanje: "Ako je bilo poznato da je izgradnja sirijskog reaktora, u kooperaciji sa stručnjacima iz Severne Koreje, usledila sredinom devedesetih godina, ako snimci dokazuju da je postrojenje bilo pred puštanjem u pogon 2003. godine – kako se dogodilo da Pentagon previdi opasnost koja mu preti iz Damaska? Kako tumačiti činjenicu da je međunarodna zajednica u to vreme vodila jednu od najobimnijih vojnih akcija posle Drugog svetskog rata, ne bi li sprečila proizvodnju oružja namenjenog masovnom uništenju, u Iraku, a da je, pri tom, "zaobišla" potencijalnu fabriku atomskih bombi, udaljenu samo nekih 150 kilometara, na sirijskoj teritoriji?"

Predan objektivnosti, ili vođen nekom drugom namerom, svejedno, "Njujork tajms" je u istom napisu otupio oštricu sumnji. Citirajući neimenovane izvore, dnevnik je naveo obaveštajni podatak izraelskog Mosada, po kome su Sirijci, posle bombardovanja, uložili velike napore da bi uklonili ostatke postrojenja sa zgarišta – navodno, u slučaju kontrole Međunarodne agencije za atomsku eneriju (IAEA), mogli bi da ukažu na nedozvoljenu namensku osobinu.

Spekulacije o postojanju sirijskog programa nuklearnog naoružanja, ipak, nisu bez rezerve prihvaćene u Evropi. U komentarima, od uglednog nemačkog nedeljnika "Cajt" do rimskog dnevnika "Republika", istaknuto je da postoji mala verovatnoća da se Damask odlučio na proizvodnju atomskog naoružanja upravo u trenutku kada se mnogo moćnije regionalne sile, poput Irana, suočavaju sa odgovarajućim sankcijama Zapada. Pitanje koje je ostalo bez odgovora, glasi: Nije li senzacionalni podatak o postojanju sirijskog programa atomskog naoružanja samo povod za pokretanje diplomatske akcije protiv Damaska?

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.