Na festivalu Balkanima 110 animiranih filmova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2016, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na festivalu "Balkanima" 110 animiranih filmova

"Od 420 filmova pristiglih na konkurs za glavni takmičarski program odabrala sam 34 ostvarenja. Pored glavnog imamo još četiri programa pa će na festivalu biti prikazano ukupno 110 kratkih animiranih ostvarenja", izjavila je Iva Ćirić, umetnička direktorka i selektorka Evropskog festivala animiranog filma "Balkanima".

Festival će biti održan od 4. do 8. oktobra u Domu kulture Studentski grad, a Ćirić je napomenula da su u fokusu kriterijuma za odabir filmova bili režija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << likovni izraz i način promišljanja autora.

"Trudila sam se da filmovima koji nemaju veliki budžet obezbedim vidljivost na našem festivalu. Naročito one koji po ideji ili temi odskaču od uobičajenih i očekivanih obrazaca", kazala je Ćirić i dodala da je festival okrenut autorima sa Balkana.

"Filmovi govore o politici, međuljudskim odnosima, svakodnevici podneblja na kojem živimo. Njihova specifičnost je posebnom uglu autora iz kojeg gledaju na određene teme", istakla Ćirić

Ona je najavila da će se na festivalu dogoditi tri premijere ostvarenja nastalih u Srbiji

"Miloš Tomić, Mirela Srebrić i Marija Lazarevski su autori filmova koji će biti premijerno prikazani na festivalu", kazala je Ćirić

Na otvaranju festivala 4. oktobra u DKSG biće predstavljena izložba "Dvanaest sličica u sekundi" našeg poznatog strip crtača Alekse Gajića.

"Reč je o crtanoj animaciji. Izložba prikazuje faze nastajanja dvodimenzionalnog animiranog filma", rekao je Gajić.

O svom novom filmu "Tehnotise - Prorok 0.1" Gajić kaže da je reč o tematski sličnom njegovom prethodnom ostvarenju "Tehnotise - Edit i ja"

"Radnja filma je smeštena u blisku budućnost na ovim prostorima. Probao sam da uradim intrigantan, avanturistički i duhovit film", istakao je Gajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sutra počinje Balkanima

Izvor: B92, 03.Okt.2016, 13:23

Evropski festival animiranog filma "Balkanima", počinje sutra u Domu kulture "Studentski grad" i do 8. oktobra predstaviće atraktivne, vizuelno bogate i tehnički intrigantne animirane filmove, najavili su organizatori...Festival počinje izložbom "12 sličica u sekundi" - predstavljanjem animiranih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.