NEMCI U PROBLEMU: Pao BDP, na ivici su recesije

Izvor: Mondo, 14.Avg.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMCI U PROBLEMU: Pao BDP, na ivici su recesije

Nemačka privreda je registrovala pad u drugom kvartalu 2019. godine, što je podstaklo zabrinutost od ulaska Evrozone u recesiju.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

Na godišnjem nivou, nemačka privreda je porasla po stopi od 0,4 odsto, što je najslabiji rezultat u poslednjih nekoliko godina.

Britanski list "Gardijan" piše da je najveća evropska ekonomija pala je za 0,1 odsto u periodu april - jun 2019. godine, nakon rasta od 0,4 odsto u prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tri meseca ove godine.

Nemačka je u proteklom kvartalu zabeležila "blagi pad ekonomskih performansi", kao rezultat pada izvoza, saopštila je nemačka Federalna kancelarija za statistiku (Destatis).

Takvi podaci potvrđuju da je Nemačka pretrpela udarac zbog usporavanja globalne ekonomije, i američko-kineskog trgovinskog rata koji je nagrizao tražnju za nemačkim proizvodima.

Alarm u Nemačkoj: Faliće 5 milijardi evra godišnje

"Razvoj situacije u spoljnoj trgovini usporio je ekonomski rast, jer je izvoz zabeležio snažniji kvartalni pad u odnosu na uvoz," saopštio je Destatis.

I usporavanje kineske ekonomije oslabilo je tražnju za robom iz inostranstva, koja od Nemačke kupuje puno luksuznih automobila.

"Suština je da se nemačka ekonomija nalazi na ivici recesije", smatra Endru Keningem iz Kapital ekonomiksa, i dodaje da izvoznicima preti još veći potencijalni problem ako Britanija 31. oktobra izađe iz EU bez dogovora, prenosi agencija Rojters.

Za čitavu 2019. godinu, vlada u Berlinu prognozira rast od tek 0,5 odsto.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

DRAMA U BERLINU: Pao BDP Nemačke, ekonomija na ivici recesije! Raste zabrinutost!

Izvor: Kurir, 14.Avg.2019

Nemačka privreda je registrovala pad u drugom kvartalu 2019. godine, što je podstaklo zabrinutost od ulaska evrozone u recesiju, prenosi britanski list "Gardijan".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.