• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMCI U PROBLEMU: Pao BDP, na ivici su recesije

Izvor Tanjug

Nemačka privreda je registrovala pad u drugom kvartalu 2019. godine, što je podstaklo zabrinutost od ulaska Evrozone u recesiju.

 Nemačka - pad BDP Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Na godišnjem nivou, nemačka privreda je porasla po stopi od 0,4 odsto, što je najslabiji rezultat u poslednjih nekoliko godina.

Britanski list "Gardijan" piše da je najveća evropska ekonomija pala je za 0,1 odsto u periodu april - jun 2019. godine, nakon rasta od 0,4 odsto u prva tri meseca ove godine.

Nemačka je u proteklom kvartalu zabeležila "blagi pad ekonomskih performansi", kao rezultat pada izvoza, saopštila je nemačka Federalna kancelarija za statistiku (Destatis).

Takvi podaci potvrđuju da je Nemačka pretrpela udarac zbog usporavanja globalne ekonomije, i američko-kineskog trgovinskog rata koji je nagrizao tražnju za nemačkim proizvodima.

Alarm u Nemačkoj: Faliće 5 milijardi evra godišnje

"Razvoj situacije u spoljnoj trgovini usporio je ekonomski rast, jer je izvoz zabeležio snažniji kvartalni pad u odnosu na uvoz," saopštio je Destatis.

I usporavanje kineske ekonomije oslabilo je tražnju za robom iz inostranstva, koja od Nemačke kupuje puno luksuznih automobila.

"Suština je da se nemačka ekonomija nalazi na ivici recesije", smatra Endru Keningem iz Kapital ekonomiksa, i dodaje da izvoznicima preti još veći potencijalni problem ako Britanija 31. oktobra izađe iz EU bez dogovora, prenosi agencija Rojters.

Za čitavu 2019. godinu, vlada u Berlinu prognozira rast od tek 0,5 odsto.

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stif

rast Nemackog bdp za 0.1% je isto kao kad bi nas bdp porastao za 15% Tako da ne sekirajmo se za Nemce. Nas kumulativni rast za 7 godina je nesto preko 8% i veci je samo od Bugara i Albanaca!U citavoj Eu a jos samo 20tak zemalja u Svetu od 225 drzava ima manji rast od Srbije!

Ooo

Meni je žao Nemaca što bar malo ne dožive zlatno doba

Jopi

Svi znaju da Amerika drzi Nemačku u šaci preko svih i nacionalne Banke Nemačke zato Nemačka od 2000 godine megaintezivno igra i slepo sluša kao Amerika kaže ako bi pokusali da se bune USA bi im izazvala takvu ekonomsku krizu da bi 1945 godina izgledala kao piknik sve bi se urusilo citav Nemacki poredak i drustvo .

special image