NAJJAČA RAKETA DANAŠNJICE: I pepeo umrlih u svemiru

Izvor: Mondo, 25.Jun.2019, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJJAČA RAKETA DANAŠNJICE: I pepeo umrlih u svemiru

Raketa je opremljena svemirskim atomskim satom i solarnim jedrom koja je u svemir ponela 24 istraživacka satelita.

Lansirala ju je američka kompanija "Spejs Eks". To je njena najveću raketa "Falkon Hevi",  a u svemir je lansirana i kapsula sa pepelom 150 preminulih ljudi.

AP prenosi da je u pitanju treći let najjače rakete današnjice, ali prvi u okviru misije američkog Ministarstva odbrane.

"Oče naš", pa u svemir

Navodi se da jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od satelita koji "Falkon hevi" nosi u orbitu Zemlje na sebi ima Nasin atomski sat "Dip spejs" koji bi trebalo da promeni način navigacije kroz svemir.

A SpaceX Falcon Heavy rocket, the most powerful launch vehicle in the world, roared into the sky overnight, carrying a batch of 24 experimental satellites into space https://t.co/1OzDIjToQYpic.twitter.com/WQmdYZiasL

— CNN (@CNN) June 25, 2019

Amerčka agencija prenosi da se na letelici nalazi i metalna kapsula sa pepelom 150 preminulih osoba, čije su porodice želele da njihovi posmrtni ostaci počivaju u svemiru.

Prema rečima osnivača i izvršnog direktora Spejs Eksa, Ilona Maska, bilo je to njihovo "najteže lansiranje rakete".

Naveo je da su sateliti morali biti postavljeni u tri različite orbite, i da je trebalo nekoliko sati da ih sve oslobode.

Raketa Falkon Hevi prvi put je lansirana u februaru 2018. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.