Muke predsednice Park, šansa za Ban Kimuna

Izvor: RTS, 06.Jan.2017, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke predsednice Park, šansa za Ban Kimuna

U Južnoj Koreji je pred Ustavnim sudom počeo proces protiv predsednice Park, koji bi se lako mogao završiti njenim razrešenjem. Bivši generalni sekretar UN Ban Kimun važi za glavnog favorita za novog predsednika.
U prestonici Južne Koreje Seulu počeo je pravni proces čiji je cilj da se utvrdi da li je predsednica Park Gun Hje, čiji su opoziv prošlog meseca izglasali poslanici nacionalnog parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovorna za zloupotrebu položaja.

Tokom glasanja o nepoverenju 9. decembra, kojem je prethodila serija demonstracija sa milionskim odzivom građanstva, opozicionim partijama priklonio se i deo predstavnika vladajuće partije Senuri, čiji je predsednica Park istaknuti član.
Odluka poslanika parlamenta da opozovu predsednicu zbog jake sumnje da je u donošenju odluka od državnog značaja bila pod uticajem svoje prijateljice Čoj Sun Sil, vođe religijskog kulta, koja nije ni profesionalni političar ni funkcioner izabran na regularnim izborima, privremeno je, u formi suspenzije, udaljila predsednicu Park sa funkcije i zadovoljila građane, pa su veliki protesti širom zemlje minuli. Međutim, procedura nalaže da se nakon glasanja u parlamentu održi proces pred Ustavnim sudom kako bi se van svake sumnje dokazale optužbe protiv predsednice i, u slučaju da su one tačne, ozvaničila njena smena.
Drugo saslušanje u procesu u Seulu održano je juče, a ono je bitno jer je na njega prvi put pozvana i predsednica Park. Ona se tom pozivu nije odazvala, a njeni advokati su u njeno ime negirali sve navode optužnice, koja je tereti za nesavesno obavljanje dužnosti i zloupotrebu položaja, odnosno, konkretno, za zapostavljanje dužnosti u vreme potonuća broda "Sevol" u aprilu 2014. godine, kada je poginulo više od 300 srednjoškolaca i članova posade, i za pritisak da velike južnokorejske kompanije poput "Samsunga" novčano pomognu privatne projekte njene prijateljice i spiritualnog vodiča Čoj Sun Sil.
Odbrana tvrdi da nema dokaza koji bi išli u prilog optužnice i da je proces politički motivisan, odnosno iznuđen zbog velikih protesta koje su podstakli politički protivnici predsednice Park, te da kao takav predstavlja "pravdu rulje".

Istovremeno, pred osnovnim sudom u Seulu teče i proces protiv Čoj Sun Sil i dva službenika predsedničkog kabineta za koje se sumnja da su bili direktno umešani u iznuđivanje novca od uglednih južnokorejskih preduzeća za potrebe projekata koje sprovode humanitarne organizacije gospođe Čoj.
Za šezdesetogodišnju Čoj južnokorejski mediji tvrde da je ćerka preminulog vođe kulta "Crkva večnog života" i jedna vrsta religijskog medijuma koji pod svojom paskom drži predsednicu Park. Sumnja se da je ona, zahvaljujući višedecenijskom poznanstvu i svom psihološkom uticaju na predsednicu, protivpravno došla u posed strogo poverljivih državnih dokumenata, te da su se ona lično i članovi njene religijske organizacije mešali u postavljanje državnih funkcionera i kreiranje ekonomske i vojne politike Južne Koreje.
Jedna od udarnih vesti ovih dana u Južnoj Koreji jeste i hapšenje ćerke Čoj Sun Sil, koju su vlasti u Danskoj pritvorile zbog nelegalnog boravka u njihovoj zemlji. Južnokorejska policija istražuje optužbu da je jedna od privilegija koje je Čoj stekla kroz svoju bliskost sa predsednicom Park i vrhuškom vlasti bilo upisivanje njene ćerke na Ženski univerzitet "Ehva" bez polaganja teškog prijemnog ispita. Ćerka gospođe Čoj potom je i dobijala neopravdano visoke ocene uprkos tome što nije pohađala nastavu i radila potrebne zadatke. Stoga je u toku priprema zahteva za izručenje.
Ban Kimun kao spasilac
Ako ustavni sud, gde pred sudijama kao tužioci nastupaju poslanici parlamenta, odluči da se predsednica Park ogrešila o svoju funkciju, novi predsednički izbori moraju biti održani 60 dana od donošenja presude.
Park Gun Hje stupila je na dužnost u februaru 2013. godine, a predsednički mandat u Južnoj Koreji traje pet godina, tako da bi je nepovoljna odluka suda koštala, od trenutka suspenzije prošlog meseca, nešto više od godinu dana obavljanja funkcije predsednika, kao i privilegija koje imaju lideri države i nakon povlačenja.

Politička oluja koja je zahvatila Južnu Koreju ozbiljno je uzdrmala i njenu partiju Senuri, i u smislu gubitka ugleda i popularnosti, ali i zbog toga što se pred Novu godinu tridesetak poslanika izdvojilo iz njenih redova da bi oformili novu stranku.
Političke strukture u Južnoj Koreji sada priželjkuju stabilizaciju situacije, a kao osoba koja bi mogla da prekine neizvesnost i donese priželjkivani mir najčešće se pominje bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun, čiji je mandat upravo istekao i koji bi trebalo da se vrati u zemlju iduće nedelje. On je kao reprezent Južne Koreje na najvišoj poziciji u Ujedinjenim nacijama u proteklih deset godina stekao veliku slavu i naklonost naroda.
Interesantno, Ban Kimuna su u svoje redove pozvale i vladajuća partija Senuri i druga po popularnosti opoziciona stranka Narodna partija. Južnokorejski mediji javljaju da je on već otpočeo konsultacije sa svojim dosadašnjim saradnicima u vezi sa strategijom za izbornu kampanju i da je već zakazano nekoliko političkih događaja širom Južne Koreje u kojima će on učestvovati i gde će nastojati da se prikaže kao političar koji je blizak običnim građanima, što je odgovor na činjenicu da je jedna od najžešćih kritika na račun suspendovane predsednice Park to što je vladala netransparentno, odnosno što nije zalazila u narod i da je u tri godine na čelu države održala samo četiri redovne konferencije za štampu, dok su, recimo, poslednja dva američka predsednika za osam godina provedenih na vlasti održala svaki po oko 160 pres-konferencija.
Sledeći južnokorejski lider imaće veliki zadatak da revitalizuje ekonomiju koja u poslednjih par godina pokazuje znakove usporavanja i oscilacije. Ban Kimun, u želji da pokaže da će se dobro pripremiti za funkciju predsednika i da će dati prioritet rešavanju ekonomskih pitanja, već je, pišu korejski mediji, kao specijalnog savetnika svog novog političkog tima, unajmio čuvenog američkog ekonomistu Džefrija Saksa, koji mu je savetima pomagao tokom njegovog mandata na čelu UN.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.