Mogerini i Han čestitali Grčkoj i Severnoj Makedoniji na primeni Prespanskog sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2019, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini i Han čestitali Grčkoj i Severnoj Makedoniji na primeni Prespanskog sporazuma

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitali su danas Grčkoj i Severnoj Makedoniji na uspešnoj primeni Prespanskog sporazuma i ocenili da je taj proces primer pomirenja na Zapadnom Balkanu.

"Severna Makedonija danas je zvanično obavestila Evropsku uniju o svom novom imenu, posle stupanja na snagu Prespanskog sporazuma. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Toplo pozdravljamo ovaj istorijski korak, koji postaje primer pomirenja na Zapadnom Balkanu i šire", navodi se u zajedničkoj izjavi Mogerini i Hana.

Oni su naveli da je reč o "velikom postignuću koje okreće novu stranicu zajedničke budućnosti EU".

Makedonija je u utorak formalno promenila ime u Severna Makedonija pošto su stupili na snagu Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena sa Grčkom, amandmani na makedonski ustav kojima je promenjeno ime države, kao i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Na sastanku Rusije i EU u Minhenu i o Zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 15.Feb.2019

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas sa Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, Venecueli i na Zapadnom Balkanu kao i o krizi u Siriji..

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.