Mitropolija: Vjernici i ukupna javnost će o svakoj novosti povodom litija biti blagovremeno obaviješteni

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2020, 19:00

Mitropolija: Vjernici i ukupna javnost će o svakoj novosti povodom litija biti blagovremeno obaviješteni

Povodom objave više medija o navodnom ponovnom pokretanju litija koje su bile molitveni vid crkvenog i građanskog otpora neustavnom i nepravednom zakonu o slobodi vjere, obavještavamo svu zainteresovanu javnost da će najave eventualne obnove takvih litija biti javne i biće učinjene najprije preko zvaničnih crkvenih glasila i ustanova.
U originalnoj izjavi barskog sveštenika datoj mediju koji je prvi objavio ovu vijest, nema ni jedne riječi o tome da se na Trojičindan obnavljaju pomenute litije. On je samo podsjetio na vjekovni običaj iznošenja krsta Svetog Jovana Vladimira na taj dan i najavio da će se takav krsni hod obaviti i ove godine, dodavši da se nada da taj divni događaj može da bude povod vlastima da dopuste nastavak litija u čitavoj državi. Iznošenje krsta na Rumiju je takvog karaktera da tamo ne postoje mogućnosti za masovna okupljanja. Očigledno se radi o pogrešnom razumijevanju njegovih riječi i učitavanju u njih sadržaja koji on nije izrekao. Da budemo sasvim jasni, na Trojičindan neće biti litija ulicama gradova u Crnoj Gori, čak ni u onim mjestima gdje se one tradicionalno održavaju povodom hramovnih slava, a zbog zabrane masovnih javnih okupljanja koja je još na snazi. Vjernici i ukupna javnost će o svakoj novosti povodom litija biti blagovremeno obaviješteni. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.