Misteriozna ubistva bivših japanskih zvaničnika

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozna ubistva bivših japanskih zvaničnika

Obezbeđenje je pojačano oko kuća japanskih zvaničnika, nakon što je dvoje ljudi, povezanih sa ministarstvom zdravlja, pronađeno mrtvo, dok je još jedno lice ranjeno nožem.

Bivši zamenik ministra zdravlja Japana Takehiko Jamaguči (66) i njegova žena Mičiko (61) izbodeni su juče nožem do smrti u svojoj kući u Saitami, blizu Tokija, javio je BBC. Policija je saopštila da su žrtve imale više rana nanetih nožem na grudima.

Nekoliko sati kasnije istog dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čovek prerušen u dostavljača ranio je nožem Jasuko Jošiharu (72), ženu još jednog bivšeg zamenika ministra zdravlja Kenđžija Jošihare, u njenoj kući u Tokiju.

Nepoznati muškarac više puta je ubo nožem Jasuko Jošiharu u grudi, kada je otvorila vrata, ali nijedan vitalni organ žene nije povređen. Kendži Jošihara nije bio kući u vreme napada.

Policija je pojačala obezbeđenje širom zemlje, zbog straha od serijskih napada na japanske zvaničnike.

Takehiko Jamaguči i Kendži Jošihara dali su ostavke na poziciju zbog umešanosti u skandal u kojem su izgubljeni na milioni dokumenata o penzijama. Prošle godine ministri su priznali da oko 50 miliona ljudi mora da proveri da li su njihovi podaci na penzionim listama tačni, nakon što je zvanična arhiva izgubljena.

Oba zvaničnika radila su na razvoju često kritikovanog japanskog osnovnog penzionog sistema, naveo je BBC.

Ovaj skandal razbesneo je javnost u Japanu i delimično je doveo do poraza vodeće partije na izborima 2007. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.