Izvor: Vostok.rs, 03.Avg.2010, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar kulture RF Aleksandar Avdejev: u kulturi se stare zasluge ne računaju

03.08.2010. - Još jedna sezona pozorišno-koncertnog života Rusije je završena

Još jedna sezona pozorišno-koncertnog života Rusije je završena. I dok nije započela nova, ima vreme da se analizira tok događaja u kulturnom životu, da se odredi rast i da se vide najproblematičniji momenti. Upravo tome je posvetio svoj nastup na federalnom tv-kanalu ministar kulture zemlje Aleksandar Avdejev.

Kakav je glavni akcenat prošle sezone? Od Aleksandra Avdejeva koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dugo vremena radio kao ambasador Rusije u Francuskoj bilo bi prirodno da čujemo da je to kulturni program Godine Rusije u Francuskoj i Godine Francuske u Rusiji. Ali ne!

Najznačajnijim događajem ja smatram proslavu 150 rođendana Antona Čehova - kaže ministar. - To je bilo sverusko slavlje. Naša pozorišta su postavila za jubilej raskošne predstave. U svakom dobrom pozorištu - a kod nas ih ima mnogo - bilo je po dve, tri, četiri predstava Čehova! Odlično je prošao Međunarodni Čehovski festival, na koji su došli najbolji režiseri iz celog sveta. Teatrolozi su održali konferenciju o Čehovu. Zanimljivo je da su u knjižarama rasprodata sva Čehovljeva dela. Zemlja je živela ovim jubilejom, čehovskim genije, literaturom, dramaturgijom. Smatram, da je to divno.

Dalje je u intervjuu ministar govorio samo o problemima. Prošle sezone ministarstvo kulture je zamenilo rukovodstvo u mnogim krupnim muzejima i pozorištima. Kulturna javnost nije uvek odobravala ili shvatala ove odluke, posebno kada su ostavke dobijali autoritetni rukovodioci, koji su mnogo godina na čelu kulturnih institucija.

Svoj stav Aleksandar Avdejev je objasnio ovako:

Ja sam pristalica sistema ugovora - izjavio je ministar. - Svake četvrte godine se treba ili produžiti ugovor, ili odlaziti i počinjati sve od početka. Stare zasluge se ne računaju, u tome i jeste osobina kulture: uradio si mnogo izvanrednih predstava, stvorio prekrasnu trupu - kroz četiri godine ili produžujemo ugovor, ili tražiš novo radno mesto. Ugovorni sistem stimuliše kulturu, stimuliše stvaralaštvo. I to je izazov! Opstani u uslovima konkurencije! Dokaži da si najjači. Za to imaš četiri godine.

Takav prilaz u neku ruku može da smiri konflikt među generacijama, objasnio je ministar Avdejev:

Ne želim da delim sve kulturne poslenike na generacije, da podvlačim neku crtu i da postrojavam ljude u zavisnosti od uzrasta, - primetio je ministar. - Pa ipak, treba mladim režiserima u pozorištu, u filmu davati odgovoran posao, pravo na svoj stvaralački proizvod, mogućnost za stvaralački rast. Ali treba to činiti tako, da njihovi pokušaji ne koštaju previše. Evo, jednom mladom režiseru su nedavno dali da se bavi velikim poslom. Rezultat nije bio baš uspešan, a potrošen je milion dolara. A dobar, talentovan mladić... Ja sam kritikovao rukovodioca pozorišta jer su za te pare mogle da se naprave dve-tri postavke. Rizik mora da postoji. Mora da postoji poverenje. Ali ne po takvu cenu.

Finansiranje, budžet kulture - je kao i ranije najbolnije pitanje za ministra. Iako, priče da će se 2011 godine državna podrška kulturi smanjiti za skoro 30% ministar Aleksandar Avdejev nije potvrdio:

Dobićemo verovatno toliko koliko smo imali prošle godine. Ali to je malo, - ubeđen je Aleksandar Avdejev. - Nismo rešili dva glavna problema. Prvi je problem male plate kulturnih poslenika, posebno u provincijama. Drugi je nezavršeni remont nekretnina - u ogromnim količinama. Kultura je grana u kojoj posluje 4 miliona ljudi, - naglasio je ministar, - i oni gaje velike nade na državnu podršku. Posebno omladina. Mi moramo da opravdamo ta očekivanja društva i da radimo sve što je u našim mogućnostima da se kultura razvija. Ali želim još da naglasim: da kultura ubrzava stvaranje građanskog društva u Rusiji. Demokratizacija, formiranje pravne države je nemoguće bez kulture. Rekao bih i više od toga: ogromnu mnogonacionalnu zemlju ujedinjuje ne samo Ustav, ne samo zajednički ciljevi i životni principi. Ujedinjuje je i velika kultura. Kultura je osnova nacionalne samosvesti, veličina zemlje i njena budućnost, - rekao je na kraju intervjua za federalnu televiziju ministar kulture Rusije Aleksandar Avdejev.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.