Međugodišnja inflacija u Kanadi 1,4 odsto u avgustu

Izvor: Blic, 23.Sep.2017, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međugodišnja inflacija u Kanadi 1,4 odsto u avgustu

Kanadski potrošači su u avgustu plaćali robu i usluge 1,4 odsto više nego godinu dana ranije, s obzirom na to da su troškovi transporta i smeštaja nastavili da rastu, saopštila je agencija za statistiku.

Prethodnog meseca, međugodišnja stopa inflacije iznosila je 1,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Prema statistici Kanade, cene gasa su u avgustu bile veće za 8,6 odsto na godišnjem nivou.

Troškovi vazdušnog saobraćaja su takođe porasli, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i železnički, autobuski i drugi vidovi međugradskog prevoza.

Skuplja je bila i kupovina kuća u posmatranom mesecu, pri čemu su troškovi osiguranja nekretnina vezanih za hipotekarne kredite porasli za 4,2 odsto.

U avgustu je zabeležen i rast cena alata i ostale opreme za domaćinstvo, dok su kućni nameštaj i aparati za domaćinstvo pojeftinili.

Mada su cene prirodnog gasa porasle, troškovi električne energije su u osmom mesecu 2017. bili manji, što je posledica smanjenja regulisianih cena u Ontariju.

Kanađani su u avgustu skuplje plaćali i hranu, pre svega meso i sveže voće.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.