Matematičari našli rešenje za idealno sečenje pice

Izvor: Blic, 13.Jan.2016, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematičari našli rešenje za idealno sečenje pice

Britanski istraživači su razvili formulu za sečenje pice na savršeno jednake delove, a da se pritom zadovolje kako oni koji vole koricu tako i oni koji preferiraju sočnu sredinu.

Za Džoela Hadlija i Stivena Vorslija, matematičara sa Univerziteta u Liverpulu, pica je ozbiljna stvar, s kojom se ne treba šaliti.

U svom članku, objavljenom u časopisu New Scientist, oni predlažu nekoliko načina za sečenje pice uz koje je svako parče jednake veličine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Matematički princip je prilično jednostavan: picu treba seći po zakrivljenim geometrijskim figurama neparnog broja stranica.

Svaka od tih figura se potom može iseći na dva dela, a svaki deo na dva nova dela, i tako redom.

- Ne znam da li naš rad može da se, osim za picu, primeni i na nešto drugo - kazao je jedan od autora studije, prenosi sajt Munćies.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nauka potvrdila: Ovo je najbolji način da isečete picu

Izvor: B92, 13.Jan.2016

Britanski istraživači su razvili formulu za sečenje pice na savršeno jednake delove, a da se pritom zadovolje kako oni koji vole koricu tako i oni koji preferiraju sočnu sredinu...Za Džoela Hadlija i Stivena Vorslija, matematičara sa Univerziteta u Liverpulu, pica je ozbiljna stvar, s kojom se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.