Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija odbacila ključni element predloga UN o imenu

Makedonija je danas odbacila ključni element novog predloga Ujedinjenih nacija čiji je čilj rešavanje spora sa Grčkom oko naziva te bivše jugoslovenske republike.

Premijer Makedonije Nikola Grujevski je ocenio da se predloženim okvirom za rešavanje spora, koji je juče izneo izaslanik UN, od Makedonije zahteva da prihvati alternativu za njeno izabrano ustavno ime u međunarodnoj upotrebi, preneo je Rojters.

"Taj deo dokument je neprihvatljiv za Makedoniju i o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tome ne možemo raspravljati", rekao je Grujevski makedonskoj državnoj agenciji MIA.

Izaslanik UN Metju Nimic predstavio je juče u Njujorku "sugestije" o načinu rešavanja spora oko imena Makedonije, odnosno okvir za nastavak pregovora vezanih za problem koji tišti odnose te države i Grčke punih 16. godina.

On nije izneo druge detalje, ali diplomati su naveli da nije predložio određeno ime. Pregovori oko imena Makedonije traju od 1993. godine, a postignut je neznatan napredak.

Makedonija je ranije najavila spremnost za rešenje kojim se u bilateralnim odnosima te države sa većinom zemalja, i u UN, bilo korišćeno ustavno ime "Republika Makedonija", dok bi vlastima u Atini bili ostavljeno na volju da same definišu naziv kojim će se koristiti u odnosima sa severnim susedom.

Grčka je, pak, najavila desetak predloga rešenja, ostavljajući Makedoncima da "sami odluče koje će izabrati".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.