RT: Francuska i Kina traže palestinsku državu

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2024, 13:47

RT: Francuska i Kina traže palestinsku državu

 
Kina i Francuska pozvale su na stvaranje nezavisne palestinske države, navodi se u zajedničkom saopštenju izdatom tokom dvodnevne zvanične posete kineskog lidera Si Đinpinga sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu.
Takozvano rešenje dve države, plan za stvaranje palestinske države na teritoriji koju je Izrael okupirao od 1967. godine, podržavaju UN i niz pojedinačnih nacija, uključujući ključnog izraelskog saveznika SAD. Ako se primeni, verovatno bi zahtevalo da jevrejska država ukloni svoje doseljenike sa okupiranih teritorija. Makron i Si su pozvali na „odlučno i nepovratno ponovno pokretanje političkog procesa“ za sprovođenje „rešenja o dve države sa Jerusalimom kao glavnim gradom i stvaranje održive, nezavisne i suverene palestinske države na osnovu linija iz 1967. godine“, navodi se u zajedničkom saopštenju. Termin „linije iz 1967.“ odnosi se na granice Izraela koje su postojale pre Šestodnevnog rata koji se te godine vodio protiv koalicije arapskih nacija. Kao rezultat rata, Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Gazu i druga područja. Povratkom na ove linije bi se Izrael povukao iz tih oblasti, uključujući istočni Jerusalim. U februaru je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio da neće biti pod pritiskom da prihvati palestinsku državu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je ranije ove godine da je izraelsko „jasno i ponovljeno odbacivanje rešenja o dve države „neprihvatljivo“ i da bi „neograničeno produžilo sukob koji je postao velika pretnja globalnom miru i bezbednosti“. U odvojenom saopštenju koje su citirali kineski mediji, Kina i Francuska osudile su kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su neselektivni napadi na civile u Gazi. Makron i Si izjavili su da se međusobno protive izraelskoj operaciji u Rafi, za koju su upozorili da će „dovesti do veće humanitarne katastrofe“. Izraelska vlada pokrenula je ofanzivu na Hamas u Gazi nakon što je palestinska militantna grupa napala Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši oko 250 talaca. Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, broj poginulih u odmazdi Izraela u enklavi približava se 35.000. Si je na svom prvom putovanju u Evropu posle pet godina. Posle Francuske, kineski lider će posetiti Srbiju i Mađarsku.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.