MILIJARDER VELIKOG SRCA: Rešio da pokloni sve pare (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 11.Nov.2014, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILIJARDER VELIKOG SRCA: Rešio da pokloni sve pare (VIDEO)

- Volim da poklanjam novac. Doduše, ne znam da li se to baš dopada mojoj deci i unucima - rekao je milijarder Džon Hantsmen koji svoje bogatstvo ulaže u medicinska istraživanja

Milijarder iz SAD Džon Hantsmen stariji zakleo se da će do smrti pokloniti sve što ima, a dosad je u razne svrhe dao oko 80% svog novca, čak 2 milijarde dolara.

Hantsmen (77) izgradio je imperiju u hemijskoj industriji i proizvodnji proizvoda od različitih vrsta plastike, a godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je jedan od snabdevača Mekdonaldsa.

Ipak, čovek čiji je sin bio u predsedničkoj trci 2012. godine, najviše pažnje posvećuje borbi protiv raka, pa je novac uglavnom dao Institutu za rak Univerziteta u Juti, koji nosi njegovo ime.

Foto: Wikipedia/Klubbit

Institut se bavi genetskim istraživanjima raka kod dece i odraslih i jedan je od najvećih te vrste na svetu. Hantsmen, kome je četiri puta otkriven rak, kaže da je uveren da će taj institut pronaći lek.

- Svake godine pola milijarde Amerikanaca umre od raka, svaki drugi muškarac ima rak, svaka treća žena… Naćićemo lek – rekao je on za Jahu fajnens.

Istraživanje svake godine košta 120 miliona dolara, a Hantsmen osim toga daje novac u humanitarne svrhe.

- Volim da poklanjam novac. Doduše, ne znam da li se to baš dopada mojoj deci i unucima – rekao je on.

On vidi privatno finansiranje medicinskih istraživanja kao neophodnost modernog doba, jer poslednjih godina u SAD zbog štednji sve manje državnog novca ide u te svrhe. Ipak, to nije jedini razlog.

- Pokušali smo sa javno-privatnim partnerstvima, ali je teško raditi sa svom tom birokratijom. Verujem da je filantropski ‘privatni sektor’ mnogo efektniji i produktivniji. Naši istraživači imaju odgovornost, prosto nisu deo jedne birokratske mašine i nisu neko za koga ljude baš briga – kaže Hantsmen.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.