Izvor: Blic, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luis Mekenzi: Nisam zabrinut zbog optužbi

Luis Mekenzi: Nisam zabrinut zbog optužbi

Sud u Sarajevu pokrenuo je istragu protiv kanadskog generala Luisa Mekenzija, jednog od prvih komandanata Unprofora u BiH, zbog sumnje da je učestvovao u silovanju žena u logoru 'Sonja' u sarajevskom naselju Vogošća, pišu 'Nezavisne novine'.

General Mekenzi u razgovoru za 'Blic' negira takve optužbe i ističe da je o tome sprovedena istraga u UN koja ga je oslobodila krivice.

Pozivajući se na izjavu tužioca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Olega Čavke, banjalučki dnevni list piše da je kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvorilo istragu protiv Mekenzija zbog sumnje da je učestvovao u silovanju žena zatočenih u logoru koji su tokom rata kontrolisale srpske snage.

- Dokaze o njegovom učešću u zločinima počeli smo da prikupljamo pre nekoliko godina, ali je on sve vreme nedostupan našem pravosuđu. General Mekenzi krije se iza međunarodnog imuniteta - rekao je Čavka.

Kako ističe, to nije dovoljno da kanadske vlasti i ukinu imunitet Mekenziju i izruče ga vlastima BiH.

General Mekenzi za naš list kaže da nije zabrinut.

- Optužbe su se pojavile mnogo nakon mog boravka i službe u BiH. Istina će se pokazati kao i u istrazi koju je sproveo UN kada sam oslobođen svake krivice - tvrdi Mekenzi.

On je još rekao da je skidanje imuniteta 'stvar UN i da poštuje odluke ove organizacije'.

I. cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.