Izvor: Blic, 02.Maj.2024, 16:33

Svet se suočava sa ozbiljnom nestašicom sirovina bez kojih ne možemo da zamislimo budućnost: Potražnja će porasti za neverovatnih 1.500 odsto

Trenutni nivoi proizvodnje litijuma, kobalta i nikla, ključnih minerala potrebnih za čiste energetske tehnologije, nisu dovoljni za postizanje globalnih klimatskih ciljeva. Potražnja za litijumom bi mogla da poraste za više od 1.500 odsto do 2050. godine, a isto bi se moglo desiti i sa drugim mineralima potrebnim za proizvodnju solarnih panela, vetroturbina i baterija za električne automobile. Istovremeno, globalna ulaganja u minerale za potrebe energetske tranzicije ne idu u korak sa rastućom potražnjom, upozorila je Agencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD), dodajući da trenutni nivoi proizvodnje nisu dovoljni da zadovolje potrebe za ograničavanjem globalnog zagrevanja. u skladu sa Pariskim sporazumom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SVET U PANICI: Suočavamo se sa ozbiljnom nestašicom SIROVINA bez kojih ne možemo da zamislimo budućnost

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2024

Trenutni nivoi proizvodnje litijuma, kobalta i nikla, ključnih minerala potrebnih za čiste energetske tehnologije, nisu dovoljni za postizanje globalnih klimatskih ciljeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.