Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London da dozvoli protok ljudi ako hoće pristup tržištu

Lideri Evropske unije saglasili su se danas u Briselu da Velika Britanija, po izlasku iz Unije, ne može imati pristup jedinstvenom tržištu, ukoliko ne prihvati propise evropskog bloka o slobodi kretanja, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Lideri su vrlo jasno stavili do znanja da pristup jedinstvenom tržištu zahteva prihvatanje sva četiri načela slobode, uključujući slobodu kretanja", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izjavio je Tusk na konferenciji za novinare u Briselu održanoj posle sastanka 27 lidera iz zemalja članica EU, među kojima se nije našao britanski premijer Dejvid Kameron, prenosi agencija Frans pres.

"Bez toga, neće biti pristupa jedinstvenom tržištu", dodao je Tusk.

Kako javlja Rojters, mađarski premijer Viktor Orban je takođe rekao da su se lideri EU složili da Britanija mora poštovati četiri osnovna načela slobode EU, ako želi da zadrži pristup jedinstvenom tržištu po izlasku iz Unije.

Četiri osnovna načela slobode su sloboda kretanja robe, ljudi, kapitala i usluga, podseća britanska agencija.

Lideri EU: Posle Bregzita odlučni smo da ostanemo ujedinjeni

Lideri Evropske unije poručili su danas sa samita u Briselu da su odlučni da ostanu ujedinjeni kao 27 država članica posle referendumske odluke Britanije da napusti taj blok i najavili da će novi sastanak biti održan u Bratislavi 16. septembra.

Posle samita, prvog koji je održan bez britanskog premijera Dejvida Kamerona, lideri EU su upozorili Ujedinjeno Kraljevstvo da, ukoliko želi da uživa u blagodetima jedinstvenog tržišta Unije, onda će morati da prihvati da građani EU i dalje mogu da ulaze u Britaniju, prenela je agencija AP.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je istakao da su, posle odluke Britanije da napusti EU, ostali "apsolutno odlučni da ostanu ujedinjeni", preneo je AP.

Tusk je rekao da će lideri EU 16. septembra održati novi samit, bez Britanije, u Bratislavi na kom će se razgovarati o posledicama britanske odluke da napusti Uniju.

"Još je rano za izvlačenje zaključaka", kazao je Tusk, preneo je AFP.

Lideri Unije su juče na sastanku u Briselu pristali na to da Britaniji daju "malo prostora", prihvatajući da je vladi u Londonu potrebno vreme da se oporavi od ishoda referenduma pre nego što aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće razdruživanje, prenela je agencija AFP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, međutim, upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da "ne može da bira" uslove izlaska, što, prema oceni Frans Presa, odražava zabrinutost da bi odlazak Britanije iz Unije mogao da podstakne domino efekat i da bi i druge članice mogle da požele da izađu iz EU.

Kameron je sinoć odleteo iz Brisela natrag za London.

Pojedini mediji su preneli da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pred današnji sastanak premijera zemalja članica EU kratko rekao da "Britanci više neće sedeti tu".

Na pitanje da li se sastanak održava bez predstavnika Londona, Junker je rekao da je britanski narod doneo odluku koju je doneo.

"Od ovog jutra mi se čini da oni više neće sedeti za ovim stolom", rekao je Junker.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.