Britanija nema mnogo vremena da čeka da izađe iz EU

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija nema mnogo vremena da čeka da izađe iz EU

Britanija nema mesece da razmišlja o sledećim koracima posle Bregzita, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker posle sinoćnjeg sastanka najviših EU zvaničnika u Briselu.

"Imam donekle razumevanja za činjenicu da britanski premijer Dejvid Kameron želi malo vremena da bi promislio", rekao je Junker novinarima.

On je međutim, ukazao da EU želi da član 50 Lisabonskog sporazuma bude aktiviran što je pre moguće, preneo je AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk izjavio je da lideri EU shvataju da, pre nego što se preduzmu naredni koraci, situacija u Britaniji mora da se smiri.

"Lideri shvataju da je potrebno neko vreme da se slegne prašina", rekao je Tusk. On je prethodno ukazao da je zvanični Brisel spreman da odmah sa Londonom pokrene pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron boravio je juče u Briselu, prvi put nakon Bregzita. Posle niza sastanaka sa najvišim zvaničnicima, Kameron je izjavio da mu je žao što je izgubio na referendumu o članstvu u EU, ali da ne žali što je održan, jer je to bio ispravan potez.

"Voleo bih da sam pobedio na referendumu i tužan sam zbog toga", rekao je Kameron.

On je istakao da će blisko sarađivati sa naslednikom na mestu britanskog premijera, kako bi se obezbedilo da zemlja zadrži što je moguće bliže veze sa Unijom.

Kameron je poručio da Britanija neće okrenuti leđa Evropi i da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da "ohrabri blizak odnos" Londona i EU, preneo je Rojters.

On je naveo da postoji univerzalno poštovanje odluke Britanaca da napuste EU, kao i da je ovo bio poslednji samit EU na kojem je učestvovao.

Kameron je opisao i da je sastanak u Briselu protekao u atmosferi "tuge i žaljenja", ali je rasprava bila "veoma pozitivna, smirena i puna razumevanja da Britanija i EU treba da imaju bliske odnose".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UPRKOS BREGZITU: Škotska je odlučna da ostane u EU

Izvor: Kurir, 29.Jun.2016

...Sterdžon se nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom obratila novinarima, rekavši: "Škotska je odlučna da ostane u EU", preneo je Rojters..Šulc je rekao da je tokom sastanka sa Sturdžon "slušao i saznao nešto" Predsednica škotske vlade u Briselu će se danas sastati...

Nastavak na Kurir...

"Britanija neće imati pristup, osim ako..."

Izvor: B92, 29.Jun.2016

Brisel -- Lideri EU saglasni su da Velika Britanija, ne može imati pristup jedinstvenom tržištu, ukoliko ne prihvati propise evropskog bloka o slobodi kretanja..."Lideri su vrlo jasno stavili do znanja da pristup jedinstvenom tržištu zahteva prihvatanje sva četiri načela slobode, uključujući...

Nastavak na B92...

Škotsku čeka sudbina Danske? Španija se žestoko protivi

Izvor: B92, 29.Jun.2016

London -- Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker saslušaće zvaničnike Škotske i njihovu želju da ostanu deo EU uprkos rezultatima referenduma u Britaniji...Premijerska Škotske Nikola Sturdžen rekla je ranije da se suočava sa izazovom da sačuva Škotsku unutar EU, nakon što je predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.