List Bild hoće da se uklone dva ruska tenka iz Berlina

Izvor: Press, 15.Apr.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

List "Bild" hoće da se uklone dva ruska tenka iz Berlina

Tabloid koji dnevno prodaje više od dva miliona primeraka, pozvao je čitaoce da stave potpis i mejlom ga pošalju donjem domu parlamenta, Bundestaga, preneo je AFP.

"U trenutku kad ruski tenkovi prete slobodnoj, demokratskoj Evropi, mi ne želimo da vidimo nijedan ruski tenk na Brandenburškoj kapiji", piše "Bild".

U peticiji se kaže da je Rusija iskoristila silu oružja da pripoji poluostrvo Krim i da gomila vojsku na istočnoj ukrajinskoj granici "preteći >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << slobodi suverene države".

"Mi potpisnici ove peticije nećemo prihvatiti da vojna sila ponovo postane politička taktika u Evropi 21. veka", kaže se u peticiji.

"Bild" pri tom ističe da nema nameru da umanji "ogromne patnje ruskog naroda za vreme Drugog svetskog rata".

"Lekcija iz kataklizmičkog krvoprolića Drugog svetskog rata mora da bude poruka mira i uzajamnog poštovanja naroda. Ovo je posebno istinito u srcu Berlina gde je i počela katastrofa 20. veka", piše "Bild".

Sovjetski ratni memorijal u centru Berlina, jedan je od nekoliko takvih u nemačkoj prestonici, a posvećen je vojnicima ruske Crvene armije kojih je poginulo 80.000 tokom borbe za Berlin u proleće 1945. godine.

Procenjeno je da je u konfliktima koje je izazvala nacistička Nemačka, poginulo 20 miliona sovjetskih građana, navodi AFP.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

„Bild“traži da se uklone sovjetski tenkovi iz memorijalnog kompleksa u Berlinu

Izvor: Vostok.rs, 16.Apr.2014, 11:36

16.04.2014. -..Jedan od najvećih listova Nemačke uputio je u Bundestag peticiju sa zahtevom da se razmotri mogućnost uklanjanja tenkova T-34 iz memorijalnog kompleksa palim sovjetskim vojnicima u Tirgartenu u centru Berlina, piše na sajtu izdanja...Izdanje obraća pažnju nemačkih parlamentaraca...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.