Lavrov: Ko je upozorio teroriste u Dumi na dolazak misije UN

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2018, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Ko je upozorio teroriste u Dumi na dolazak misije UN

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da su teroristi koji su u sirijskoj Dumi napali misiju Ujedinjenih nacija zaduženu za bezbednost očigledno dobili upozorenje o tome ko će se i s kojim ciljem kretati u toj oblasti.

On je istakao da je Moskva zabrinuta zbog toga što mnogi pokušavaju da spreče rad misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Dumi.

- Ne sumnjamo da u OZHO u Hagu i u njenim spoljnim misijama rade vrhunski stručnjaci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Mi, međutim, ne možemo da isključimo, pošto imamo svedočanstva o tome, da te eksperte, te naučnike pokušavaju da iskoriste za političke ciljeve - rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je podsetio da je misija OZHO za istragu o događajima u sirijskoj Dumi nekoliko dana ranije doputovala u Bejrut i da je trebalo da tog jutra kada se dogodio napad pređe granicu sa Sirijom, gde su ih čekali konzularni predstavnici Ministarstva inostranih poslova Sirije da bi im izdali vize.

U tome su ih, podsetio je Lavrov, sprečili napadi.

- Neko je veoma želeo da oni ne stignu na vreme u oblast o kojoj je reč - rekao je Lavrov.

Grupa UN za bezbednost, koja je analizirala situaciju u gradu Dumi radi početka rada eksperata OZHO, bila je napadnuta u sredu.

Niko od predstavnika UN nije povređen, a eksperti su se vratili u Damask. Incident je, međutim, uticao na to da se članovi misije Organizacije zabranu hemijskog oružja povuku s mesta na kojem je, kako se pretpostavlja, izveden hemijski napad.

Zapad je optužio Damask da je izveo hemijski napad na sirijski grad Dumu u Istočnoj Guti. Moskva je opovrgla informaciju o bombi s hlorom koju je, navodno, bacila sirijska vojska.

Ovaj incident je poslužio kao povod SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj da 14. aprila raketama napadnu sirijske administrativne objekte koji su, prema tvrdnjama Zapada, korišćeni za proizvodnju hemijskog oružja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Moskva zabrinuta zbog toga što mnogi pokušavaju da spreče rad misije OZHO u Dumi

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2018, 10:21

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je saopštio da su teroristi koji su u sirijskoj Dumi napali misiju Ujedinjenih nacija zaduženu za bezbednost očigledno dobili upozorenje o tome ko će se i s kojim ciljem kretati u toj oblasti.. . On je istakao da je Moskva zabrinuta zbog toga što mnogi pokušavaju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.