Kriza ujedinjuje zaraćene italijanske gradove

Izvor: Blic, 23.Jul.2012, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza ujedinjuje "zaraćene" italijanske gradove

Italijanski gradovi kao što su Piza i Luka moraće zajedno da koegzistiraju u sklopu novih mera štednje prema kojima će broj provincija biti smanjen za polovinu.

Italijanski premijer Mario Monti nada se da će smanjiti nacionalni dug od dva triliona evra tako što će umanjiti broj provincija sa 110 na samo 43, čime će izmeniti unutrašnje administrativne granice.

Samo provincije koje imaju najmanje 350.000 stanovnika i teritoriju od 2.500 kvadratnih kilometara biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pošteđene pokrenutih mera, jer vlada pokušava da se izbori sa prevelikom birokratijom i previše zaposlenih na nacionalnom, regionalnom, provincijskom i lokalnom nivou.

Međutim, reforme će spojiti drevne gradove i naselja koji imaju različitu ishranu, arhitekturu, kulturne tradicije i dijalekte i čiji meštani često mrze i svoje najbliže komšije.

U Livornu postoji izreka - "Bolje leš nego Pižanin na vratima".

Suprotstavljeni gradovi razmenjuju uvrede na račun kvaliteta kuhinje i lepote žena, dok je regionalni identitet često snažniji nego nacionalni.

Reforme će značiti da će, na primer, gradovi iz Toskane Piza i Luka, koji su podeljeni intenzivnim rivalitetom još od Srednjeg veka, biti zajedno u jednoj proširenoj provinciji.

Sijena i Areco, koji su takođe u Toskani, moraće da se odreknu svoje autonomije uprkos vekovnom krvavom sporu.

Alesandro Ćirijani, predsednik provincije Pordenone kojoj preti gašenje, rekao je da nikada neće preći pod vlast regiona Udina. Sličan osećaj otpora vlada u provincijama širom Italije, jer je regionalno rivalstvo veoma snažno u evropskoj "čizmi".

Povezane vesti: Dragi: Evro nije ugrožen, čvršća unija neizbežna Monti: Italija mora da suzbije krizu bez strane pomoći Španski radnici zbog mera štednje protestuju treći dan Grčka zatražila odlaganje primene reformi za dve godine Evropski lideri izdvajaće jedan odsto BDP-a za podsticaj rasta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.