Kremlj obelodanio sporazum o ruskom prisustvu u Siriji

Izvor: RTS, 15.Jan.2016, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj obelodanio sporazum o ruskom prisustvu u Siriji

Rusija i Sirija potpisale su u avgustu sporazum kojim se Moskvi daje odobrenje za vojno prisustvo u Siriji bez vremenskog ograničenja, saopštio je danas Kremlj.
Sporazum je potpisan u Damasku 26. avgusta prošle godine, više od mesec dana pre nego što je Rusija pokrenula vazdušnu kampanju protiv Islamske države i drugih "terorista" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Siriji na zahtev sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Sporazum je zaključen na "neodređeno vreme", a prema odredbama sporazuma Rusija je rasporedila borbene avione i ljudstvo u bazi u Latakiji.
Dogovor je napravljen kako bi se odbranili "suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost Ruske Federacije i Sirijske Arapske Republike", piše u dokumentu koji prenosi AFP.
Agencija podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin obrazlagao vazdušnu kampanju u Siriji potrebom da se neutrališu borci Islamske država pre nego što pređu u Rusiju.
Vojni analitičar Aleksandar Golts kaže za AFP da je sporazum u interesu Rusije koja može u svakom trenutku da obustavi operacije, te da nema nikakve odgovornosti pred Sirijom.
Sa druge strane može da ostane tamo koliko god želi, zaključuje Golts.
Istovremeno, Rusija je izrazila zabrinutost zbog "teške humanitarne situacije" u nekoliko sirijskih gradova i poziva sve strane u sukobima u Siriji, kao i zemlje koje imaju uticaj na situaciju u toj zemlji, da obezbede da humanitarna pomoć bude dostavljena gradovima pod opsadom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
U saopštenju se navodi da Moskva ulaže sve napore, uključujući pregovore sa Damaskom, kako bi pomogla civilima u naseljima pod opsadom, prenosi Tas.
Ministarstvo ističe da su "naročito zabrinjavajući" uslovi u Madaji, Fui i Kefraji, koji su pod opsadom.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.