Korupcija koštala ekonomiju Grčke milijardu dolara

Izvor: S media, 02.Mar.2010, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija koštala ekonomiju Grčke milijardu dolara

Korupcija je ekonomiji Grčke prošle godine nanela štetu od oko milijardu dolara, pri čemu su najkorumpiraniji bili zaposleni u bolnicama, sektoru gradskog planiranja i poreskim službama, saopštila je danas organizacija za borbu protiv korupcije "Transparensi internešenel".

Izveštaj je objavljen dan nakon što je premijer Grčke Jorgos Papandreu ocenio da je korupcija bila glavni uzročnik finansijske krize u toj zemlji, preneo je Rojters.

"Transparensi" je procenio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << štetu od "sitne" korupcije na oko 800 miliona evra (1,08 milijardi dolara) u prošloj godini, što je povećanje za 39 miliona evra u odnosu na 2008.

Direktor te agencije za Grčku Kostas Bakuris je izjavio da ovi pokazatelji na neki način objašnjavaju loše stanje grčkih javnih finansija.

"Utaja poreza je ta koja je dovela do velikog deficita državnog budžeta", rekao je Bakuris.

Ogroman budžetski deficit je primorao vladu Grčke da oformi agenciju za borbu protiv korupcije u okviru mera za izlazak iz dužničke krize i povraćaj kredibilnosti.

"Ako ne preduzmemo akciju, ne možemo savladati finansijsku krizu", rekao je Bakuris.

Papandreu je identifikovao korupciju kao glavnog uzročnika grčke dužničke krize i ukazao da zemlja treba hitno da povede borbu protiv nje kako bi savladala svoje fiskalne probleme.

Grčka je i dalje na vodećoj poziciji liste najkorumpiranijih članica zone evra agencije "Transparensi internešenel".

Ta grupacija je predočila da je ispitivanje, u kojem je učestvovalo 6.000 ljudi, pokazalo da je prosečan mito prošle godine iznosio 1.355 evra u javnom sektoru i 1.671 evro u privatnom sektoru.

Oko 13,4 odsto ispitanika je prijavilo slučajeve korupcije, u poredjenju sa 13,5 odsto u 2008.

Većina ispitanika je, medjutim, uverena da je nova grčka vlada socijalista, koja je stupila na dužnost 4. oktobra, u stanju da suzbije korupciju efikasnije od njenih konzervativnih prethodnika.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.