Kod Prijedora uhapšeno osmoro osumnjičenih za ratne zločine

Izvor: N1 televizija, 06.Dec.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod Prijedora uhapšeno osmoro osumnjičenih za ratne zločine

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Prijedora pripadnici SIPA su uhapsili osam osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Osumnjičeni su pod istragom zbog nezakonitog lišavanja slobode i ubistva oko 120 žrtava, muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti iz mesta Miska Glava u leto 1992. godine, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, a u akciji SIPA-e, rano jutros na području Prijedora >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i okoline, locirani su i uhapšeni:

- Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru,

- Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru,

- Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru,

- Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru,

- Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu,

- Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru,

- Trivo Vukić, rođen 1966. godine u Prijedoru,

- Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.

Na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili zločine protiv čovječnosti, stoji u saopštenju.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloletnih osoba, na području mesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatvoreništvo u Dom kulture, kao i na obižnji stadion gde su tri dana bili mučeni i zlostavljani.

Tokom zatvoreništva izdvojeno je i ubijeno između 10 i 15 ljudi, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gde su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspelo da prežive strijeljanje i njihova svedočenja bila su od ključne važnosti za rasvetljavanje ovog zločina, stoji u saopštenju.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a 10 tiela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016 godine.

Više čitajte na N1 Sarajevo.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.