Kocijas: Potrebno naći novo opravdanje za postojanje EU

Izvor: RTS, 11.Maj.2018, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijas: Potrebno naći novo opravdanje za postojanje EU

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas rekao je da je potrebno da se pronađe novi razlog da bi se opravdalo postojanje Evropske unije, tako što će joj se dati vizija i reformisati njeni institucionalni sistemi.
Nikos Kocijas je rekao da cilj EU mora da bude da bolje služi svojim građanima i da se osnaži blok u svetu koji se menja, fokusirajući se na ljude i okruženje, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je ANA.

"Želimo Evropu koja je ujedinjenija, demokratičnija i društveno pravdena. EU koja je snažnija u svetu i brine o potrebama svojih građana", rekao je Kocijas na sastanku s kolegama iz Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU u Sunionu.
Prema njegovim rečima, takva EU trebalo bi da bude zasnovana na principu supsidijarnosti, koji obezbeđuje demokratsko učešće država, regiona, a naročito građana i prevazilazi razlike unutar sebe - između juga i severa, zapada i istoka, bogatih i siromašnih područja.
"EU koja se bori protiv netransparentnosti i korupcije, čiji je cilj da poboljša svakodnevnu politku za svoje građane i obezbedi izglede, pozitivna očekivanja i viziju, naročito za mlađe generacije", poručio je Kocijas.
Govoreći o budućnosti Evrope, Kocijas se osvrnuo na krize i nedostatke bloka, te je ukazao na potrebu za većom demokratijom unutar institucija EU i na ključna pitanja i zabrinutosti u vezi sa njenim unutaršnjim funkcionisanjem i odnosom sa državama u svetlu proširenja, kao i globalnoj ulozi EU, njenoj međunarodnoj strategiji i spoljnoj i odbrambenoj politici.
Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU sastaju se u Sunionu, južno od Atine, kako bi, uoči samita u Sofiji naredne nedelje, razgovarali o energetici, budućnosti i proširenju Evropske unije.
Na sastancima učestvuju šefovi diplomatija članica Višegradske grupe – Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i ministri Grčke, Bugarske, Rumunije i Hrvatske.
Na sastanak su kao posmatrači pozvani i ministri spoljnih poslova zemalja koje teže članstvu u EU – Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i njihove kolege iz Slovenije i Kipra.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kocijas: Potrebno naći novo opravdanje za postojanje EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2018

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je danas, na sastanku s kolegama iz Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU u Sunionu, da je potrebno da se pronađe novi razlog da bi se opravdalo postojanje Evropske unije, tako što će joj se dati vizija i reformisati njeni institucionalni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Grčki ministar SAVETOVAO: Potrebno je naći novi razlog za postojanje EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2018

Cilj Evropske Unije mora da bude da bolje služi svojim građanima i da se osnaži blok u svetu koji se menja..Na sastanku s kolegama iz Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU u Sunionu, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je da je potrebno da se pronađe novi razlog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.