11. maj  2018. 15.51  | Izvor: Tanjug

Kocijas: Potrebno naći novo opravdanje za postojanje EU

ATINA -

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je danas, na sastanku s kolegama iz Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU u Sunionu, da je potrebno da se pronađe novi razlog da bi se opravdalo postojanje Evropske unije, tako što će joj se dati vizija i reformisati njeni institucionalni sistemi. 

Kocijas je rekao da cilj EU mora da bude da bolje služi svojim građanima i da se osnaži blok u svetu koji se menja, fokusirajući se na ljude i okruženje.

"Želimo Evropu koja je ujedinjenija, demokratičnija i društveno pravedna. EU koja je snažnija u svetu i brine o potrebama svojih građana", rekao je Kocijas.

 Prema njegovim rečima, takva EU trebalo bi da bude zasnovana na principu supsidijarnosti, koji obezbeđuje demokratsko učešće država, regiona, a naročito građana i prevazilazi razlike unutar sebe - između juga i severa, zapada i istoka, bogatih i siromašnih područja.

"EU koja se bori protiv netransparentnosti i korupcije, čiji je cilj da poboljša svakodnevnu politku za svoje građane i obezbedi izglede, pozitivna očekivanja i viziju, naročito za mlađe generacije", poručio je Kocijas.

Govoreći o budućnosti Evrope, Kocijas se osvrnuo na krize i nedostatke bloka, te je ukazao na potrebu za većom demokratijom unutar institucija EU i na ključna pitanja i zabrinutosti u vezi sa njenim unutrašnjim funkcionisanjem i odnosom sa državama u svetlu proširenja, kao i globalnoj ulozi EU, njenoj međunarodnoj strategiji i spoljnoj i odbrambenoj politici.

Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU sastaju se danas u Sunionu, južno od Atine, kako bi, uoči samita u Sofiji naredne nedelje, razgovarali o energetici, budućnosti i proširenju Evropske unije.

Na sastancima učestvuju šefovi diplomatija članica Višegradske grupe - Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i ministri Grčke, Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

Na sastanak su kao posmatrači pozvani i ministri spoljnih poslova zemalja koje teže članstvu u EU - Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i njihove kolege iz Slovenije i Kipra.

Tagovi