Kocijas: Potrebno naći novo opravdanje za postojanje EU

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas rekao je da je potrebno da se pronađe novi razlog da bi se opravdalo postojanje Evropske unije, tako što će joj se dati vizija i reformisati njeni institucionalni sistemi.

Nikos Kocijas je rekao da cilj EU mora da bude da bolje služi svojim građanima i da se osnaži blok u svetu koji se menja, fokusirajući se na ljude i okruženje, prenela je ANA.

"Želimo Evropu koja je ujedinjenija, demokratičnija i društveno pravdena. EU koja je snažnija u svetu i brine o potrebama svojih građana", rekao je Kocijas na sastanku s kolegama iz Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU u Sunionu.

Prema njegovim rečima, takva EU trebalo bi da bude zasnovana na principu supsidijarnosti, koji obezbeđuje demokratsko učešće država, regiona, a naročito građana i prevazilazi razlike unutar sebe - između juga i severa, zapada i istoka, bogatih i siromašnih područja.

"EU koja se bori protiv netransparentnosti i korupcije, čiji je cilj da poboljša svakodnevnu politku za svoje građane i obezbedi izglede, pozitivna očekivanja i viziju, naročito za mlađe generacije", poručio je Kocijas.

Govoreći o budućnosti Evrope, Kocijas se osvrnuo na krize i nedostatke bloka, te je ukazao na potrebu za većom demokratijom unutar institucija EU i na ključna pitanja i zabrinutosti u vezi sa njenim unutaršnjim funkcionisanjem i odnosom sa državama u svetlu proširenja, kao i globalnoj ulozi EU, njenoj međunarodnoj strategiji i spoljnoj i odbrambenoj politici.

Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU sastaju se u Sunionu, južno od Atine, kako bi, uoči samita u Sofiji naredne nedelje, razgovarali o energetici, budućnosti i proširenju Evropske unije.

Na sastancima učestvuju šefovi diplomatija članica Višegradske grupe – Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i ministri Grčke, Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

Na sastanak su kao posmatrači pozvani i ministri spoljnih poslova zemalja koje teže članstvu u EU – Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i njihove kolege iz Slovenije i Kipra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије