Izvor: Blic, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će vratiti uticaj Francuskoj

Ko će vratiti uticaj Francuskoj

Najvažniji zadatak novog predsednika Francuske biće da povrati ugled zemlji, i ovih dana dva glavna kandidata, Nikola Sarkozi i Segolen Roajal, ukrštaju koplja upravo na polju spoljne politike. Mnogi analitičari se slažu da će izbori 22. aprila umnogome odlučiti budućnost Francuske u domaćim, ali i svetskim okvirima. Tokom poslednje decenije, dok je iz Jelisejske palate vladao Žak Širak, Francuska je, iako stalni član Saveta bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izgubila značajan deo ekonomske i političke moći u svetu.

Za razliku od Sarkozija, koji se zalaže za odnos 'iskrenog prijateljstva sa SAD', Roajalova je jasno dala do znanja da američki narod smatra prijateljima, ali ne i američkog predsednika. Ona je otišla korak dalje i optužila Sarkozija za podanički stav prema Beloj kući, a poznato je i da je britanski premijer Toni Bler jedan od političkih uzora Sarkoziju.

Sarkozi je, predstavljajući svoju spoljnopolitičku platformu, obećao francuskim glasačima da će biti 'kritički prijatelj SAD'. On je rekao da će u slučaju pobede zauzeti 'oštriji stav prema Iranu' po pitanju nuklearnog programa nego što ga danas ima Širak.

'Ne bi trebalo da ćutimo u slučaju kršenja ljudskih prava u Kini i Rusiji ili da ćutimo ako naši saveznici poput Amerike prave greške. Tražim od naših američkih prijatelja da nas puste da ostanemo slobodni da budemo njihovi prijatelji', rekao je Sarkozi.

Sarkozi je ambiciozno najavio i da će rešiti problem institucionalne krize unutar EU, koja je nastala nakon odbijanja predloga ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji 2005.

'Ako pobedim na izborima, našim evropskim partnerima ponudiću jednostavan sporazum koji će omogućiti institucijama da nastave sa radom', kaže kandidat desnog centra.

Segolen Roajal je do sada bila na turnejama po Bliskom istoku, Aziji i Južnoj Americi, ali je jednoglasna ocena francuskih politikologa da nije uspela da se nametne kao lider sa jasnim stavovima.

'Moja diplomatska pozicija neće biti da idem i klečim ispred Džordža Buša. Sarkozi je kao Bušov klon, američki neokonzervativac sa francuskim pasošem. Ja ne mešam Buša sa američkim narodom, jer su oni naši prijatelji', rekla je nedavno Segolen Roajal.

Njeno protivljenje ratu u Iraku dovelo je i do odlaganja turneje po SAD, tokom koje je trebalo da se sastane sa senatorkom Hilari Klinton.

Po pitanju budućnosti EU, Segolen se zalaže za što čvršću integraciju, uključujući i usvajanje odredaba iz odbačenog ustava o jedinstvenoj spoljnoj i odbrambenoj politici EU.

Postoji i jedna tačka potpunog slaganja kandidata levice i desnice, a to je položaj Turske u EU. Ni Sarkozi ni Roajalova ne vide ovu zemlju u Uniji i zalažu se da Turska dobije status pridruženog člana.

A. Petrović Sarkozi u vođstvu

Poslednje istraživanje javnog mnjenja koje je obavila agencija IPSOS pokazuje da Sarkozi ima prednost. Njega će u prvom krugu podržati 32 odsto birača, a Roajalovu 25 odsto. U drugom krugu izbora, kako sada stvari stoje, Sarkozija će podržati 53,5 odsto birača, a Roajalovu 46,5 odsto Francuza.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.