Klaus: Rusiju, i kad se brani, optužuju za imperijalizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus: Rusiju, i kad se brani, optužuju za imperijalizam

PRAG - Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je u intervjuu poljskom listu "Žečpospolita" da Rusija u poslednje vreme ne vodi nikakvu imperijalističku politiku, već samo brani svoje opravdane nacionalne interese.

"Rusija je prvih 15 godina posle pada komunizma bila zastrašena, bojažljiva, nije bila suverena. A sada kada je konačno odahnula i počinje da se bori za svoje nacionalne interese, koji su jednako opravdani kao i interesi Poljske ili Češke, odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se pojavljuju optužbe da je imperijalistička", kazao je poljskom listu Klaus, povodom sukoba u Gruziji.

Jaja u dve korpe

Razmeštanje američkog antiraketnog štita, raketne baze u Poljskoj i radarske u Češkoj, koje kao direktan atak na svoju bezbednost dozivljava Rusija, po oceni češkog predsednika ne proizilazi toliko iz potreba bezbednosti Poljske i Češke, već je način da Prag i Varšava učvrste veze sa SAD.

"Za mene je pritisak da sarađujemo sa SAD povezan sa time da ne treba da stojimo samo na jednoj nozi, onoj evropskoj, već nam je potrebna i druga - Amerika", kazao je češki predsednik.

On je podsetio na englesku izreku da nikada sva jaja ne treba stavljati u jednu korpu, te da on neće da sva češka budu u evropskoj korpi.

Neću Evropu regija

On je ponovio kritiku na račun Evropske unije zbog "najveće tragedije" - što se beskrajno prenose prava sa nacionalnih nivoa na Brisel.

"Ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je cilj Unije - Evropa regiona; za mene je to kraj sveta. Ja želim Evropu država, Evropu Poljske, Češke, Portugala, Irske a ne Evropu Donje Šlezije, Severne Moravske ili Gornje Austrije", kazao je Klaus.

Češki predsednik odbio je da odgovori na pitanje da li će potpisati Lisabonski sporazum o reformi evropskih institucija i okončati tako njegovu ratifikaciju kada i ukoliko prođe kroz češki parlament.

"U ovom trenutku besmisleno je nagađati šta će uraditi Klaus kada njegov potpis bude poslednji koji nedostaje na Lisabonskom sporazumu", kazao je češki predsednik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Klaus: Rusija samo brani svoje nacionalne interese

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Okt.2008

Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je u intervjuu poljskom listu "Žečpospolita" da Rusija u poslednje vreme ne vodi nikakvu imperijalističku politiku, već samo brani svoje opravdane nacionalne interese. "Rusija je prvih 15 g ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.