Kitarović odala počast u Blajburgu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarović odala počast u Blajburgu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović položila je danas cveće i upalila sveće kod spomen obeležja na Blajburškom polju, u Macelju i u Teznom, odavši počast žrtvama stradalim u tragičnim događajima maja 1945. godine,saopšteno je iz njenog kabineta.

"Završetak Drugog svetskog rata i pobeda nad nacizmom, kojoj je veliki otpor dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske istorije. U samo nekoliko posleratnih meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila.

Njihov tačan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnog pokopa", kazala je hrvatska predsednica.

Kako je prenela Hina, Grabar Kitarović u saopštenju naglašava da iskazujući poštovanje žrtvama Kružnog puta na Blajburgu, u Teznom i Macelju ima obvezu da moralno osudi režim koji je progonio i ubijao ljude.

"Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mesta stradanja i patnje ujedno mesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života, te koliko je važno promicati duh demokratije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti", poručila je Grabar Kitarović.

U petak će Tezno posetiti predsednici Vlade i Sabora, Zoran Milanović i Josip Leko, a službena komemoracija na Blajburgu je zakazana za subotu.

Zagrebački "Jutarnji list" nezvanično saznaje da predsednica neće u subotu biti na zvaničnoj komemoraciji u Blajburgu, na kojoj će biti obeležen posleratni komunistički zločin nad poraženim pripadnicima NDH, ali i brojnim nedužnim civilima, već će poslati izaslanike.

Kako podseća Hina, Grabar Kitarović nedavno je i Jasenovac posetila sama, tri dana pre službenog komemorativnog skupa, rekavši da to nije mesto za politiziranje nego za tiho odavanje počasti žrtvama duboke tragedije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kitarović odala počast u Blajburgu

Izvor: B92, 14.Maj.2015

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović položila je cveće i upalila sveće kod spomen obeležja u Blajburgu u Austriji...Ona je tamo odala počast žrtvama stradalim u tragičnim događajima maja 1945. godine, saopšteno je iz njenog kabineta..."Završetak Drugog svetskog rata i pobeda nad nacizmom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.