Četvrtak, 14.05.2015.

22:41

Kitarović odala počast u Blajburgu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović položila je cveće i upalila sveće kod spomen obeležja u Blajburgu u Austriji.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Ona je tamo odala počast žrtvama stradalim u tragičnim događajima maja 1945. godine, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Završetak Drugog svetskog rata i pobeda nad nacizmom, kojoj je veliki otpor dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske istorije. U samo nekoliko posleratnih meseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov tačan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnog pokopa", kazala je hrvatska predsednica.

Kako je prenela Hina, Grabar Kitarović u saopštenju naglašava da iskazujući poštovanje žrtvama Kružnog puta na Blajburgu ima obvezu da moralno osudi režim koji je progonio i ubijao ljude.

"Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mesta stradanja i patnje ujedno mesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdeti nad istinskom vrednosti svakog ljudskog života, te koliko je važno promicati duh demokratije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti", poručila je Grabar Kitarović.

U petak će Tezno posetiti predsednici Vlade i Sabora, Zoran Milanović i Josip Leko, a službena komemoracija na Blajburgu je zakazana za subotu.

Zagrebački "Jutarnji list" nezvanično saznaje da predsednica neće u subotu biti na zvaničnoj komemoraciji u Blajburgu, na kojoj će biti obeležen posleratni komunistički zločin nad poraženim pripadnicima NDH, ali i brojnim nedužnim civilima, već će poslati izaslanike.

Kako podseća Hina, Grabar Kitarović nedavno je i Jasenovac posetila sama, tri dana pre službenog komemorativnog skupa, rekavši da to nije mesto za politiziranje nego za tiho odavanje počasti žrtvama duboke tragedije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: