JOŠ JEDNA TAJNA POSETA Hrvatska predsednica krišom odala počast poginulima u Blajbergu

Izvor: Blic, 14.Maj.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ JEDNA TAJNA POSETA Hrvatska predsednica krišom odala počast poginulima u Blajbergu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je u tajnosti obišla Blajburg i položila vence.

Kolinda je u Blajburg je otišla bez najave, na isti način kao što je prethodno, mimo komemoracije, posetila i Jasenovac.

"Jutarnji list" prenosi kako Kolinda u subotu neće prisustvovati službenoj komemoraciji u Blajburgu, gde Hrvatska obeležava "posleratni komunistički zločin" nad poraženim fašistima, vojnicima sila Osovine i pripadnicima NDH, ali i brojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nedužnim civilima.

Umesto toga, Kolinda će tamo poslati svoje izaslanike, kao što je to učinila i u Jasenovcu.

U Jasenovac je otišla na dan proboja logoraša kako bi se žrtvama poklonila u tišini.

- To mi je bitno. Ne želim da taj prostor smatram mestom za bilo kakvu politiku ili politikantstvo i manipulacije. Zato nismo pozvali ni novinare. Htela sam da to bude lično, u tišini, s pijetetom prema žrtvama - izjavila je Grabar Kitarović.

Slučaj Blajburg, poznat kao Blajburški masakr, odnosi se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata tokom maja 1945, kada je na desetine hiljada vojnika i civila povezanih sa snagama Osovine koji su bežali iz Jugoslavije bili ponovo vraćeni u zemlju. Ubijene se na hiljade ljudi, a mnogi su bili zlostavljani i prisiljavani na duge marševe u radne lgore. Događaj je dobio ime po koruškom pograničnom mestu Blajburg na austrijsko-slovenačkoj granici gde se odigrao najveći broj repatrijacija. Ubijeni su pripadnici ili saradnici fašističkih režima od strane pripadnika Jugoslovenske armije. Među nastradalima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana.

Još uvek je neutvrđen broj hrvatskih vojnika poginulih u nizu borbi protiv partizana u operaciji povlačenja prema slovenačko-austrijskoj granici. Ne postoje tačni podaci koliko je vojnika pogubljeno, uglavnom bez suđenja kao čin osvete za ustaške zločine u NDH tokom rata. Iz tog razloga, ostaje otvoreno pitanje o obimu zločina, koji su u tom slučaju počinili partizani, praktikujući doktrinu „prekog suda“ prema zarobljenicima. Borbe su se nastavile u Sloveniji i teško je proceniti broj žrtava na Blajburškom polju u poređenju sa onima koji su pronađeni u jamama u okolini Maribora i širom Slovenije.

Dok su u ekstremno nacionalističkim krugovima Hrvatske zločini NDH u 2. svetskom ratu potpuno negirani, tema o Blajburgu se poprilično eksploatiše i koristi u političke svrhe.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grabar-Kitarović potajno obišla Bleiburg

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Maj.2015

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je obišla Bleiburg i položila vijence...U Bleiburg je otišla bez najave, na isti način kao što je prethodno, mimo komemoracije, posjetila i Spomen-područje Jasenovac...Jutarnji list neslužbeno doznaje kako Grabar Kitarović  neće u subotu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Grabar Kitarović odala poštu pogubljenim ustašama

Izvor: Mondo, 14.Maj.2015

Predsednica Hrvatske u istom danu kada je osudila rehabilitaciju Draže Mihailovića, bez najave posetila Blajburg i odala poštu tamo pobijenim ustašama i domobranima...Foto: HINA/Damir Senčar..Kako je saopšteno iz njegno kabineta, ona je "odala počast žrtvama stradalim u tragičnim događajima...

Nastavak na Mondo...

Kolinda Grabar Kitarović bez najave posetila Blajburg

Izvor: Večernje novosti, 14.Maj.2015

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, danas je obišla tajno obišla Blajburg u Austriji, na granici sa Slovenijom i položila vence. Ona je otišla bez najave, na isti način kao što je i mimo komemoracije posetila i Spomen-područje Jasenovac.Inače, ona neće prisustvovati na službenoj...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.