Kineski brodovi ušli u zonu spornih ostrva

Izvor: RTS, 28.Okt.2012, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski brodovi ušli u zonu spornih ostrva

Uprkos upozorenjima da napuste japanske teritorijalne vode, četiri kineska patrolna broda nalaze se u zoni ostrva Senkaku. Poslednjih nekoliko dana grupa kineskih brodova konstantno patrolira u toj oblasti.

Četiri kineska patrolna broda ušla su u zonu ostrva Senkaku, koja Kinezi zovu Diaodžu, a Tokio ih smatra svojim teritorijalnim vodama, saopštila je Japanska obalska straža. Kako je saopšteno, kineski brodovi ignorisali su upozorenje da napuste japanske teritorijalne vode, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenela je agencija Kjodo.

Poslednjih nekoliko dana grupa kineskih brodova konstantno patrolira u toj oblasti, a Japan je diplomatskim kanalima posle jedne od takvih patrola, 25. oktobra, kineskoj strani uputio "oštar protest".

Japan je ostrva uključio u sastav svoje teritorije 1895. godine, tvrdeći da su bila nenaseljena i da nikome nisu pripadala, dok Kina tvrdi da je Senkaku Japan okupirao posle rata s Kinom, kada je 1885. napravio kolonijom susedni Tajvan.

Posle Drugog svetskog rata, Japan je odustao od prava na Tajvan i potom ga priznao delom Kine, a po logici Pekinga, Tokio treba da vrati i Senkaku, gde su 1970-ih pronađene rezerve nafte i gasa.

AFP navodi da se veruje da u toj morskoj oblasti ima mineralnih rezervi, osim ribolovnog potencijala.

Konflikt je zaoštren u septembru, kada je japanska vlada otkupila deo ostrva na koje pretenduje Kina, od njihovih privatnih vlasnika - japanskih državljana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.