Kina: Nezavisne snage Tibeta planiraju terorističke napade

Izvor: Blic, 02.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Nezavisne snage Tibeta planiraju terorističke napade

Kineske vlasti tvrde da Nezavisne snage Tibeta planiraju samoubilačke napade. Tibetanska vlada u egzilu kaže da je to besmislica i tvrdi da bi Narodna Republika Kina mogla da iscenira nasilje za koje bi optužila tibetanski narod, navodi Rojters.



"Nezavisne snage Tibeta, kako saznajemo, planiraju da obuče regrute za samoubilačke akcije ne bi li pospešile nasilje. Oni tvrde da se ne boje ni krvoprolića ni žrtvovanja", rekao je Vu Heping, portparol kineskog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za javnu bezbednost, koji nije hteo da iznese više detalja.

Samdong Rinpoš, premijer tibetanske vlade u egzilu, demantovao je tvrdnje kineskih zvaničnika.

"Mi dosad nismo čuli za Nezavisne snage Tibeta. Kinezi kažu da je to teroristička organizacija?! Mi sumnjamo da bi Narodna Republika Kina mogla da iscenira nasilje za koje bi optužila tibetanski narod i istovremeno obmanula čitavu svetsku javnost, izjavio je Rinpoš agenciji Rojters.

"To je zasad samo sumnja, jer inače ne postoji dokaz za njihove tvrdnje o postojanju neke grupe ili da pak Tibetanci planiraju samoubilačke napade ili nešto slično tome. To je besmislica", dodao je premijer tibetanske vlade u egzilu.

Kineski zvaničnici nisu izneli svoju reakciju na Rinpošove sumnje.

Portparol američkog Stejt departmenta Tom Kejsi rekao je da SAD ne brinu tvrdnje kineskih zvaničnika da pristalice dalaj-lame pripremaju samoubilačke napade.

"Dalaj-lama je čovek mira. On apeluje na dijalog sa Kinom", rekao je Kejsi.

Zvanični Peking optužuje dalaj-lamu i njegove pristalice za izazivanje nasilja tokom anti-kineskih demonstracija održanih prošlog meseca širom Tibeta.

Duhovni tibetanski vođa nedavno je optužio Kineze za "kulturni genocid" na Tibetu i rekao da bi povodom tog pitanja trebalo sprovesti istragu. Međutim, Čina Gnag, portparol kineske vlade, odgovorio je da "ako bi protiv nekoga trebalo pokrenuti istragu, onda je to protiv dalaj-lame".

"Pažljivo sve istražite. Pretražite naše kancelarije, opipajte mi puls, ispitajte moj urin i stolicu, sve", poručio je dalaj-lama kome brojni sledbenici zameraju na apsolutnom pacifizmu.

Dalaj-lama smatra ekonomske sankcije protiv Kine nelegitimnim činom. Zato je i odbio da bojkotuje Olimpijske igre, budući da se, kako je naglasio, zalaže za autonomiju Tibeta u okviru Kine, a ne za nezavisnost.

Amnesti internešenel: Nema poštovanja ljudskih prava u Kini

Obećanja Kine da će popraviti svoj učinak u pogledu poštovanja ljudskih prava pre Olimpijade izgledaju neiskreno u svetlu niza kršenja i represije nad tibetanskim demonstrantima, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel.

"Međunarodni olimpijski komitet, strani lideri i međunarodne kompanije koje rade sa Kinom mogli da izgledaju kao saučesnici ako ne podignu glas protiv povreda prava u toj zemlji. U Pekingu i oko njega kineske vlasti su ućutkale i uhapsile aktiviste za ljudska prava pre Olimpijskih igara. Ovim akcijama može da se dovede u pitanje iskrenost obećanja kineskih vlasti da će poboljšati poštovanje ljudskih prava", saopštila je Amnesti internešenel.

Portparol kineske vlade Đijang Ju rekla je juče da je Amnesti pristrasna i da je njen izveštaj predvidljiv.

"Svako ko namerava da upotrebi Olimpijadu da bi pretio Kini, ili da bi izvršio pritisak na Kinu, loše je procenio", rekla je Đijang na konfernciji za štampu.

Za svoju kampanju Amnesti je uvela maskotu koja se zove "Nu va", što znači ljutit mladić, čime se suportstavlja zvaničnim maskotama kineske Olimpijade ili "Fuva", kojih ima pet.

"Njihovo suviše veselo i slatko ponašanje suprotno je sve goroj situacijom u pogledu ljudskih prava u Kini danas. Nu Va želi to da ispravi," saoštila je Amnesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.