Katalonija progalašava nezavisnost ako referendum uspe

Izvor: RTS, 04.Jul.2017, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonija progalašava nezavisnost ako referendum uspe

Španska pokrajina Katalonija će proglasiti "odmah" nezavisnost ako se većina građana tog regiona izjasni za nezavisnost na refernedumu, saopštila je katalonska vladajuća koalicija.
"Ukoliko se većina birača izjasni za katalonsku republiku, očito je da nezavinsost mora da bude proglašena odmah", izjavila je Gabrijela Sera, članica separatsistčke koalicije koja upravlja Katalonijom, preneo je AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Lider Katalonije Karles Pudždemon saopštio je početkom juna da će referendum o nezavisnosti ovog španskog regiona biti održan 1. oktobra, uprkos protivljenju vlade u Madridu.
Pudždemon je, govoreći u Barseloni, rekao da će pitanje na referendumu glasiti – Da li želite da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike?, preneo je AFP.
Portparol španske vlade Inigo Mendes de Vigo saopštio je nakon Pudžedemonove izjave da će vlada blokirati bilo kakav pokušaj daljeg procesa nezavisnosti u Katalonij.
"Na bilo kakav potez koji usledi nakon ove objave vlada će sigurno uložiti žalbu. Taj referendum neće biti održan zato što je nezakonit", rekao je Mendes de Vigo novinarima.
Katalonija je bogati severoistočni region sa 7,5 miliona stanovnika koji obezbeđuje petinu bruto domaćeg proizvoda Španije.
Centralna vlada u Madridu već ranije blokirala secesionističke napore podnošenjem žalbi španskom Ustavnom sudu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukoliko referendum uspe, Katalonija proglašava nezavisnost

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2017

Španska pokrajina Katalonija odmah će proglasiti nezavisnost ako se većina građana tog regiona izjasni za nezavisnost na referendumu, saopštila je katalonska vladajuća koalicija..."Ukoliko se većina birača izjasni za katalonsku republiku, očito je da nezavisnost mora da bude proglašena odmah",...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.