Katalonci odmah proglašavaju nezavisnost ako pobedi Da

Izvor: N1 televizija, 04.Jul.2017, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonci odmah proglašavaju nezavisnost ako pobedi "Da"

Koalicija na vlasti u Kataloniji saopštila je da ukoliko prevlada "da" na referendumu o samoopredelenju planiranom za oktobar odmah će biti proglašena nezavisnost te španske oblasti.

"Ako većina glasača bude za stvaranje katalonske republike, očigledno će biti potrebno da se odmah proglasi nezavisnost", rekla je danas regionalna poslanica separatističke krajnje desnice Gabrijela Sera prilikom predstavljanja zakona o organizaciji referenduma. Zakon su predstavili poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za nezavisnost iz raznih partija.

"Taj zakon će uspostaviti vanredni pravni režim", ranije je rekao Hordi Orobitg iz koalicije "Zajedno za da" (Junts pel si), sastavljene od separatista sa desnice i sa levice.

"On će biti nadređen drugim zakonima", rekao je drugi član te koalicije Luis Korominas. Za separatiste taj zakon je iznad španskog ustava, jer kako stoji u članu dva tog zakona "narod Katalonije je suvereni politčki subjekt".

Tim tekstom se takođe predviđa uspostavljanje nezavisne izborne uprave zadužene da organizuje i nadgleda referendum. Zakon će biti predat katalonskim poslanicima na glasanje krajem avgusta.

Na čelu katalonske vlade od početka 2016. je separatistička koalicija koja je obećala da će tu oblast dovesti do nezavisnosti. U septembru prošle godine je regionalni katalonski predsednik Karles Pudžemon objavio da će referendum o samoopredelenju biti organizovan u tom cilju, i to izjašnjavanje je zakazano za 1. oktobar.

Konzervativna španska vlada Marijana Rahoja čvrsto je protiv referenduma smatrajući da pitanje koje se odnosi na nacionalni suverenitet treba da razmatraju svi Španci. Vlada se obratila Ustavnom sudu koji je proglasio referendum nelegalnim.

U februaru Sud je takođe naveo da je svaka akcija u smislu referenduma podložna sudskom gonjenju.

Katalonsko društvo je samo duboko podeljeno, 48,5 odsto Katalonaca su protiv odvajanja od Španije, 44,3 su za, prema nedavno održanoj anketi nezavisnog katalonskog instituta. Međutim velika većina, više od 70 odsto je za to da se to pitanje reši na referendumu.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je kao istorijska nacija priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.