Kastro uživo na televiziji posle četiri godine

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kastro uživo na televiziji posle četiri godine

Vođa kubanske revolucije Fidel Kastro pojavio se uživo na televiziji prvi put od 2006. godine kada se povukao iz javnosti zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Tokom intervjua, 83.godišnji Kastro je govorio opširno o međunarodnim odnosima, uključujući pitanja odnosa prema Severnoj Koreji i Iranu, javio je BBC.

Fidel Kastro se prošle sedmice prvi put pojavio u javnosti posle četiri godine, posetivši Nacionalni centar za naučna istraživanja.

Učestvujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kontakt emisiji "Okrugli sto" koja je trajala sat i 15 minuta, Kastro je delovao opušteno i lucidno, na momente je ispoljavao stari govornički dar, ali je u nekim trenucima govorio promuklo i sporo.

Veliki deo emisije protekao je u čitanju tuđih ili Kastrovih tekstova, navodi AP, dodajući da još nije sasvim jasno zašto se bivši kubanski lider odlučio da uživo učestvuje u programu.

Kastro je tokom emisije upozorio Vašington da ne napada Iran koji, "za razliku od Iraka, nije lako vojno poraziti".

"Svojevremeno, Irak nije imao značajnije naoružanje. Bio je podeljen na Kurde, šiite i sunite. U Iranu nema nikakvih sličnih podela. Zato bi u Iranu, SAD naišle na tvrd otpor", rekao je on.

Dopisnik BBC iz Havane Majkl Vos smatra da je moguće da je cilj ovog Kastrovog pojavljivanja u javnosti da uputi signal da je još uključen u rad vlade i da je svestan onoga što se događa u međunarodnim odnosima.

"Moguće je da je Kastrovo pojavljivanje na televiziji u vezi sa odlukom njegovog brata Raula da oslobodi 52 politička zavorenika i način da poruči narodu kako je sa tim upoznat i da je verovatno i on imao uticaj na donošenje jedne takve odluke", javio je dopisnik BBC iz Havane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.